Mehmet Ümit Küçükkaya: ‘Büyükşehir Belediye Başkanına sakinlik tavsiye ediyoruz’

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İzmit İlçe Başkanlığında, Büyükşehir Meclisinde konuşulan arazi sorununun değerlendirildiği bir basın toplantısı düzenlendi.

Düzenlenen basın açıklamasında konuşmaya yapan Büyükşehir Meclis Üyesi Mehmet Ümit Küçükkaya, "Bizim herhangi bir vakıfla ilgili sorunumuz yok" dedi.

"BÜYÜKŞEHİR SAKİN OLSUN"

CHP İlçe Başkanı Gökhan Ercan ve Mehmet Ümit Küçükkaya'nın yer aldığı toplantıda kent gündemine dair açıklamalarda bulunan Gökhan Ercan, "Büyükşehir arazi satışı ile alakalı, Büyükşehir Meclis Üyesi Mehmet Ümit Küçükkaya ile bir araya geldik. Büyükşehirin satışları ile değil, her şeyin şeffaflık ilkesi ile yapılması ile ilgileniyoruz biz. Büyükşehir Belediye başkanımız da sakin olsun, bu kentin seçilmiş belediye başkanıdır o yüzden sakinlik tavsiye ediyoruz" dedi.

"GERÇEKLERİ BİZİM GÖZÜMÜZDEN GÖRÜN"

Arsa sorunu hakkında açıklamalarda bulunan Mehmet Ümit Küçükkaya' da, "Büyükşehir Belediyesi sorumluluğundaki üst ölçekli planlarda bahse konu parselin olduğu alan ve çevresi MİA merkezi iş alanı olarak tanımlanmıştır. 478 ada 73 nolu parsel sadece yoldan ve parktan gelerek oluşmamıştır. Ekteki haritada eski ve yeni parsel sınırlarından açıkça görüleceği üzere siyah renkli olan alan büyükşehir mülkiyetindeki eski Hal binasının olduğu arsa kırmızı kalemle çizili olanda plan değişikliğinden sonraki parsellerin durumudur. Satılan 73 nolu parsele dikkat ederseniz 1526 m2 si eski parselin içindedir. Yani Büyükşehir mülkiyetinde bir alandır. Kalan kısmı da yoldan ihdas edilmiştir. Tahir bey, mecliste "buranın ticaret yapılması imkanı yok. Tapunun çıkması için böyle bir fonksiyon lazım" diyerek hepimize yanlış bilgi vermiştir. Buranın ticaret alanı yapılmasında hiçbir sakınca yoktur. Zaten 1526 m2 si tapulu Büyüşehir arazi idi diğer kısmıda ticaret alanı yapılsa o şekilde tapulandırılırdı. Kendisine yanlış bilgi verildiğini düşünüyoruz.

60 MİLYON TL

Biz esasen bu yerin parktan, yoldan ticaretten gelmiş olup olmaması ile ilgili değiliz. Arsanın satış değerinin gerçek değerinin çok altında olduğu ve kamunun zarara uğratıldığını düşünüyoruz. Şöyle ki; bu arsa m2 si 3200 TL den satılmıştır. Bilmeyenler için arsanın konumunu tarif edeyim. Arsa kent merkezinde 41 BURADA Alışveriş Merkezine 200m d-100 Karayoluna 300m Ömer Türkçakal Bulvarına 300 m mesafededir. Böyle bir yerdeki arsa plandaki fonksiyonu ne olursa olsun yol ve parkta da olsa sosyal tesis alanında olsa değeri 3200TL/m2 olamaz. Ekte sunduğumuz değerleme raporundan görüleceği üzere bu arsanın m2 değeri 26.577 TL toplam ederi de 60 milyon TL dir.

İmar planında sosyal tesis alanlarına neler yapılabilir. Yönetmeliğe göre bu alanda kreş, kurs, yurt, çocuk yuvası, yetiştirme yurdu, rehabilitasyon merkezi yapılabilmektedir. Yani alan kişilerin burayı yukarıdaki amaçlarla ticari olarak kullanmasında bir sakınca yoktur. Yada alan kişilerin bu amaçla kullanacak kişilere daha yüksek fiyatla satmasını engelleyecek bir yasa da yoktur.

"BİZ HEPSİNE TALİBİZ"

Mia bölgesinde m2 si 3200 TL den arsa satılabiliyorsa biz hepsine talibiz. 4- Tahir bey mecliste, konunun sadece parselin, plandaki eski fonksiyonu ve yeni fonksiyonunu kısmını anlatmış fakat bizim asıl sorularımıza cevap vermemiştir. Mecliste sorduğum soruları tekrar soruyorum, 1-) Neden kiralamaktan vazgeçip satmaya yöneldiniz? 2-) Gündeme getirdiğiniz ilgili madde de Vergi-SGK borcuna istinaden gibi sanki kurumsal satış yapacağınıza yönelik detayı neden verdiniz? 3-) Ticari alan bir arazinin değerini düşünerek satmak bir komu zararı oluşturmamaktadır. Basit şekilde Emlak Satış - kiralama sitesine girdiğimizde 350 metre mesafede 425m2 arazi 8 milyon 150 bin tl oranlarsak 43 milyon ilgili arazimizin eğeri: Kamu Kaybı : 36 milyon Bir çelişki olduğunun farkındayım. Benim 42,5 milyon diye bir parselden yaklaşık değer hesabım aslen 60 milyon muş. Yani kamu zararıda maalesef 52,5 milyon TL.

4-) İhaleye katılmak isteyen vatandaşları neden kolaylık değil zorluk gösterdiniz? İlgili kişilere ulaşılamadığında telefonla "biz size döneriz burada bir şey olmaz iptal edilir gibi olumsuz yönlendirmeler neden yapıldı? Neden bu konuyu meclise gündeme getirirken şeffaf olmadınız?

5-) 35 bin 522 m2 eski hal arazisine komşu olan bu arazide bu kentin tüm vatandaşlarına hizmet verecek bir projeniz yok mu? Arazinin bütünlüğünü bozmak ne derecede doğru?
Sözün kısası KOCAELİ halkının minimum hesaplarla 36 milyon Türk liralık bir hakkının buhar olmasını doğru buluyor musunuz?

İki tanede teknik soru ilave edip cevaplarını merakla bekliyoruz.
6-) Parselin bulunduğu bölgede daha önce şuyulandırma yapılmamıştır. Burada şuyulandırma yapılırsa bu parselin kamunun eline geçmesi gerekmeyecek mi?

7-) Şuyulandırma da sosyal kültürel tesis alanları düzenleme ortaklık payından karşılanması gerekmiyor mu? Bizim herhangi bir vakıfla ilgili sorumuz yok, biz şeffaflıkla ilgileniyoruz. Biz a diyoruz Tahir Büyükakın b nin cevabını veriyor. Asli cevap o değil. Ekonominin bu kadar sıkıntılı olduğu günlerde memleketin bir lirası da bin lirası da bizim için değerlidir. Toplantının konusu olan arazi için İzmit Belediye Başkanı Fatma Kaplan Hürriyet de suç duyurusunda bulunacak" dedi.

Mehmet Ümit Küçükkaya CHP Gökhan Ercan
SON DAKİKA HABERLERİ
Sonraki Haber