Sosyal medya ayağa kalktı tepki yağıyor

AK Parti'li Meclis Başkanı Numan Kurtulmuş, HÜDAPAR’ın anayasa tartışmalarına katılarak, Anayasa’nın 3. maddesindeki 'Türkiye Devleti, ülkesi ve milletiyle bölünmez bir bütündür' ifadesinin değiştirilmesi gerektiğini söyledi.

TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş'un, anayasanın değiştirilemez maddelerinden biri olan 3. maddeye yönelik yaptığı açıklamalar, kamuoyunda ve sosyal medyada büyük tepki çekti. Kurtulmuş, anayasanın "Türkiye Devleti, ülkesi ve milletiyle bölünmez bir bütündür" ifadesinin değiştirilmesi gerektiğini savundu. Bu ifadeyi "Milletin devleti ve ülkesiyle bölünmez bütünlüğü" olarak değiştirilmesi gerektiğini ifade etti. Kurtulmuş'un bu sözleri, devletin ve milletin ayrılmaz bütünlüğüne yönelik hassasiyetleri artırdı. Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Özgür Özel, Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı Numan Kurtulmuş'un Anayasa'nın 3. maddesinin değiştirilmesi hakkında yapmış olduğu tartışmalı açıklamalara karşı sert bir yanıt verdi.


Kurtulmuş, dün, bir konuşmasında, "Türkiye Devleti, ülkesi ve milletiyle bölünmez bir bütündür" ifadesinin anayasanın 3. maddesinden çıkarılmasını önermiş ve devletin millet üzerine kurulması gerektiğini savunmuştu.

"CUMHURİYETE EL UZANAMAZ"

Bugün Muğla'da Datça Belediye Başkanlığı'nı ziyaret eden Özgür Özel, yaptığı konuşmada Kurtulmuş'un bu söylemlerine ateş püskürdü. Özel, "". Ancak unutmasınlar ki, Cumhuriyetimizin temel taşlarına uzanan elleri kırarız. İlk dört madde bizim kırmızı çizgimizdir ve bu çizgiye dokunanı affetmeyiz," şeklinde konuştu.

Sosyal medyada ve siyasi çevrelerde hızla yayılan bu açıklama, özellikle milliyetçi ve muhalif siyasetçilerden sert tepkiler aldı. İYİ Parti ve Zafer Partisi liderleri başta olmak üzere birçok siyasi figür, Kurtulmuş'un sözlerine karşı çıkarak, anayasanın temel maddelerinin tartışmaya açılmaması gerektiğini vurguladı.

İYİ PARTİ'DEN TEPKİ

İYİ Parti lideri Müsavat Dervişoğlu, Kurtulmuş'un açıklamalarını eleştirerek bu tartışmaların devletin temellerine zarar verebileceğini söyledi. Mansur Yavaş da 3. maddenin önemini hatırlatarak, Türkiye'nin bölünmez bütünlüğüne dikkat çekti.

CHP Malatya milletvekili Veli Ağbaba da sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda: "HÜDA-PAR'dan sonra AKP de ağzındaki baklayı çıkarmış. TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş "Anayasa'nın 3’üncü maddesi değiştirilmelidir" diyor. 3. Madde “Türkiye Devleti, ülkesi ve milletiyle bölünmez bir bütündür.” Bu maddenin neyinden rahatsız olunur? Anayasanın ilk 4 maddesi değiştirilemez, değiştirilmesi teklif dahi edilemez! Buna asla müsade etmeyeceğiz."

Ak Parti İYİ Parti Türkiye Cumhuriyeti
SON DAKİKA HABERLERİ
Sonraki Haber