İstanbul tarihinin en ilginç olaylarından: 1959 Sinek Avı!

Yıl 1959'du... İstanbul'da sıcaklık ve kuraklık hakimdi...Ve büyük bir problem daha vardı.. İstanbul sineklerin istilası altındaydı... Evler, sokaklar, resmi daireler ve iş yerlerinde insanlar sinekler yüzünden işlerini yapamaz hale gelmişti.. Şehrin üzerine bir kabus gibi çöken sinek ordusu hayatı her geçen gün daha da zor hale getiriyordu. Peki bu sinek istilasının sebebi neydi? Ahır ve mandıraların şehrin içinde yer alması, kentin dört bir yanında at arabalarının hatta eşeklerin kullanılması, günümüz şartlarına sahip olmayan İstanbulda'ki yoğun çöp problemi sineklere davetiye çıkaran başlıca sebepler arasındaydı. İstanbul'u işgal eden sinek ordusu ile karşı karşıya olan İstanbullular artık sinek avlama konusunda uzmanlaşmışlardı. Sineklerin açık sarı rengi sevdiklerini ve maviden kaçtıklarını bildiklerinden ev dekorasyonu ve boya badana işlerinde artık bu kritere göre seçim yapılır olmuştu. O tarihlerde buzdolabı da yoktu. Hal böyle olunca tel dolaplarda, tereklerde saklanan yemekler sineklerin bir numaralı uğrak noktaları oluyordu.

Yaşanan bu yoğun sinek istilası lokantalara uğrayan müşteri sayısını bile azaltmıştı. Lokantalara yemek yemek için gelen müşteriler sinek raketi talep etmek zorunda kalıyordu. Yani kısacası İstanbul'da hayatın tadı epey kaçmıştı. Dönemin belediye başkanı Kemal Aygün 160 işçi ve 25 teknisyenden oluşan ekibi ile sinekle mücadele konusunda yetersiz kaldı.. Valilik ve belediyenin sinekle mücadele çalışmaları sonuç vermeyince halk sinek avlamaya çağırıldı. Eğer tüm İstanbullular günde ortalama 10 sinek avlarsa bu beladan kurtulmak mümkündü. İstanbul'un nüfusunun o zamanlar 1,5 milyon olduğunu ve her bir kimsenin günde 10-20 sinek öldürdüğünü düşünürsek sinek istilasından kurtulmak mümkün olabilirdi. Hatta devletin bu çağrısına kulak veren vatandaşlara valilik tarafından ''sinek avlamakta gösterdiğiniz üstün başarı nedeniyle teşekkür ederiz'' şeklinde bir mektup gönderilecekti.

Sinek Avına ilk resmi çağrı, Ağustos başlarında İstanbul Radyosu’ndan gerçekleştirildi. Duyurunun ertesi günündeyse gazetelerde “Karasineklere harp açılıyor” , ''sinek sağlığın düşmanıdır öldürün'', ''dün şehirde mevzu başlıca sinek avı oldu'' gibi manşetler atıldı.

17 Ağustos 1959'da ise büyük sinek savaşı başladı. İstanbullular saat 13.00'ü gösterdiği sırada sinek raketleri, yapışkanlı kağıt gibi malzemeler kullanarak sineklerle kıran kırana savaştı.. Hatta ülkede sinek raketleri o kadar çok satıldı ki kara borsaya düştü!

Bir saat süren ilk resmi sinek avı saat 14.00'de son buldu. Resmi görevlilerden akabinde açıklama geldi. Sinekle mücadelede istenilen sonuç elde edilememişti. Yeni karara göre artık her Pazartesi günü aynı saatte istanbullular sinek avlayacaktı. Bu seferberlikte istenilen sonuç alınamadı ve her hafta sineklerle savaşan İstanbullu sayısı da azaldı. İstanbul sinek ordusundan kışın gelmesi ve havaların soğumasıyla ancak kurtulabildi. Ve bu ilginç mücadele de İstanbul tarihinde yaşanmış en garip olaylardan biri olarak kalmış oldu..

SON DAKİKA HABERLERİ
Sonraki Haber