Serkan Başoğlu: Hakem kardeşimize zarar gelmemesi için takımı sahadan çektim

20 Aralık’ta oynanan İhsaniyespor – Sırrıpaşa Futbol Kulübü maçında, maç 2-2 devam ederken İhsaniyespor’da Başkan Serkan Başoğlu takımı sahadan çekmiş ardından yönetim kurulu kararı ile de siyah beyazlı ekip ligden çekilmişti. Yaşananlar üzerine İhsaniyespor’da 10 yıldır başkanlık yapan Serkan Başoğlu basın toplantısı düzenledi.

SON ZAMANLARDA ÇOK KÖTÜ OLAYLAR YAŞADIK

İhsaniye Spor Kulübü Tesisleri’nde düzenlenen basın toplantısında konuşan Başkan Başoğlu şu ifadelere yer verdi: Gölcük İhsaniyespor’un önce sahadan ardından ligden çekilmesi hakkında bilgi vermek için bir aradayız. Takımı sahadan çekme sebebim hakem kararlarından ziyade son zamanlarda yaşadığımız kötü olaylar, Halil Umut Meler’e saldırı, ardından İstanbulspor’un sahadan çekilmesi ve bunun gibi süre gelen olaylardı. Ancak temel neden hakem arkadaşımızın zarar görmesini önlemekti.

BİREYSEL OLARAK ALDIĞIM BİR KARARDI

Sırrıpaşa ile oynadığımı çok önemli maça genç ve ilk kez Süper Amatör Lig’de görev alan bir hakem atandı. Hakem maalesef kötü bir yönetim gösterdi. Belli bir zamandan sonra futbolcuların adrenalin yüksekliği nedeniyle kendisine zarar vereceklerinden ve daha büyük olayların çıkma ihtimali olmasından çekindiğimiz için takımın sahadan çekilmesi kararını bireysel olarak aldım. Ardından yönetici arkadaşlarım da kararın doğru olduğu yönünde fikir beyan ettiler.

TEPKİ GÖSTERMEK İSTEDİK

Ligden çekilme kararının etkenlerini sıralamak istersem… Son maçta çok yıprandık, çok gerildik. Bir de liglerde maçların kötü yönetildiğini anlatmak için tepki göstermek istedik. 14 yıldır İhsaniyespor’dayım. 4 yıl yöneticilik yaptıktan sonra 10 yıldır da kulübün başkanıyım. Benim en çekindiğim konular hakeme, rakibe ve rakip taraftara olan saygısızlık ve kavgadır. Ben ve yönetimimiz elimizden geldiği kadar bu tür olayların önüne geçmeye çalıştık.

KENDİ HATALARIMIZI KABULLENEMİYORUZ

Yenileyim hiç önemli değil ancak sahada kimsenin en küçük bir yeri bile kanamasın. Genel olarak baktığımızda bunu başardığımızı düşünüyorum. Kocaeli’de ne yazık ki her hafta bir olay, sürekli hakemleri kötüleme, bir yerleri suçlama, kendi hatalarımızı kabullenmeme gibi bir durum söz konusu. O günkü hakem kardeşimiz maçın ağırlığını kaldıramadı ancak futbol hatalar oyunu biz de hatalar yapıyoruz.

FUTBOL OYUN KURALLARINI BİLMİYORDU

Ancak İHK’nin çok önemli bir maçta deneyimsiz bir hakemi neden atadığına bir anlam veremedik. Maçın gerçekten çok önüne geçti, futbol oyun kurallarını bilmiyordu. 35 yıldır futbol maçı izliyorum ama ofsayt sonrası vuruş kullanırken kırmızı kart gören bir futbolcu görmedim. Sporcularımız çok gerildi, sahada 8 kişi kaldık ve dediğim gibi olaylar büyümesin diye takım sahadan çektim.

KÖTÜ FUTBOLUN SORUMLUSU SADECE HAKEMLER Mİ?

Üzücü olan şu… Bugüne kadar Kocaeli’de futbolu yöneten hiç kimse arayıp da takımı neden çektiğimi sormadı. İHK’den de arayan olmadı… Sadece basından birkaç arkadaş ve birkaç kulüp sordu, geçmiş olsun dedi. Belki hakem kardeşimiz ceza alacak ancak buradaki kötü futbolun sorumlusu sadece hakemler mi? Bence bunu sorgulamamız lazım.

KİMSENİN UMURUNDA DEĞİL

Çok fazla genç hakem var ve herkes futbolun gerilemesini hakemlere bağlıyor. Biz ligden çekildik ancak kimsenin umurunda değil. Bu kadar emeğe, alın terine yazık oluyor. Amacımız gençlerimizin spor yapması. Her şey kazanmak, şampiyonluk değildir. Ancak bu oyunu bu şekilde gören zihniyetler futbolda kaosu da beraberinde getiriyor.

CEZA HEPİMİZE VERİLMELİ

Sahadan çekilme olayından ötürü üzgünüm. Ancak burada bir ceza verilecekse bu cezayı sadece biz değil federasyon, İHK, diğer kulüpler, hep birlikte çekeceğiz. Şunu da belirtmeliyim… Bir insan hakem olacaksa o çimlerde daha önce de bulunması, havasını soluması, futbolcu psikolojisini iyice öğrenmesi gerekiyor. Tolga Güldibi, Alper Çetin gibi kardeşlerimiz sporcularla çok düzgün iletişim halindeydiler. Ancak bunu şu an göremiyoruz ve hakemlerimiz futbol olgusundan çok uzak şekilde sahaya çıkıyorlar.

ÇOCUKLARA ÜÇKAĞITÇILIK MI ÖĞRETECEĞİZ?

Önceleri hakemler gelir bizlere bilgilendirici toplantılar yapardı. Artık o da kalktı. İnşallah düzelir diyorum ama düzelmesi için de bir şeyler yapmamız lazım. Kimsenin bir şey yaptığı yok. Geçen yıl U-12’de farklı kulübün sporcularını oynatmaya kalktılar. O çocuklara üçkağıtçılığı mı, yalanı mı öğretmeliyiz? Dün futbolcularımızla toplantı yaptık ve her zaman kendilerine destek olacağımı belirttim. Alt yapıdaki çocuklarımızla da toplantı yapacağız.

İNŞALLAH MİLAT OLUR

Keşke o gün bunlar yaşanmasaydı, ligden çekilmeseydik. Bu söylediklerimiz havada kalacak. Her zaman söylüyorum… Eğitim ile bu işin altından kalkabiliriz. Benim taraftarım da eskiden agresifti. Şu an böyle bir şey yok. Kimi kulüplerde şiddet, hakaret, küfür çok baskın. Aynı şehrin çocuklarıyız ancak neyi paylaşamıyoruz? A takımı geçtim, alt yapılarda bile neler görüyoruz neler. İnşallah ligden çekilmemiz milat olur. Çünkü bizden sonra birkaç kulüp daha çekilmeyi düşünüyor.

GEREKİRSE FUTBOL BRANŞINI KAPATIRIZ

Olumsuzlukların sona ermesi için elimizden ne gelirse yapacağız. Gerekirse futbol branşını kapatırız. Kimse burada ego tatmin etmiyor, para kazanmıyor, cebinden harcayıp mücadele ediyor. Sizler de gördünüz, milyonlarca kişinin önünde bir hakem darp ediliyor ve birçok kişi de hakemin o yumruğu hak ettiğini söylüyor. Hiçbir şey o hakemin canının yanmasından daha değerli değildir.

AMAÇ NE?

Benim de sporcum hata yapıyor ve yeniliyoruz, hakem de hata yapacak. Bizim anlatmak istediğimiz, bu durum sürekli hale geldi ve önüne geçmemiz gerekiyor. Şu da var… Süper Lig’de ve 1. Lig’de VAR sistemi olmasına rağmen hatalar yapılıyor, amatörde hakem hataları da gayet normal karşılanmalı. Alt yaş gruplarında da şiddet oluyor, veliler birbirine giriyor. Neden? Amaç ne? Bu sezon İhsaniyespor olarak üst üste 8 maç kaybettim, her maçın ardından hakemlerin elini sıktım.

GEBZE’DE İNANILMAZ AĞIRLANIYORUZ

Uzak deplasmanlardan gelen rakiplerimizi tesislerimizde ağırlıyoruz, yemek yiyoruz. Bu durum voleybol için de geçerli. Gebze bölgesindeki takımları çok seviyorum. Orada inanılmaz ağırlanıyoruz. Karamürsel, Kartepe kulüpleri ile de çok güzel diyaloglarımız var. Bence her maçın kamera kaydının olması gerekiyor çünkü kişi kontrolünü kaybettiği zaman ne yaptığını hatırlamıyor. Kadınların olduğu yerde de çirkinliklerin ortadan kalkması gerekiyor.

BEN OLDUĞUM SÜRECE OLAY OLMAYACAK

Hakemlerin de insan olduğunu bilerek hareket etmek zorundayız. Ancak önemli bir maçta tecrübesiz bir hakemin maçımıza atanması doğru değil. Ortam bir ara o kadar hararetlenmişti ki her an her şey olabilirdi. Yeniliriz, küme düşeriz ancak yine şampiyon oluruz ancak orada birine bir şey olsa bunun geri dönüşü olmayabilir. Allah’a şükür bir sorun çıkmadı ve ben olduğum sürece de İhsaniyespor olarak burada olay olmayacak.

SON DAKİKA HABERLERİ
Sonraki Haber