28 Şubat Postmodern Darbesi TARİHÇESİ: 28 Şubat Darbesi Neden Yapıldı? 28 Şubat Olayı Nedir? 28 Şubat 1997 Kararları

28 Şubat 2024 tarihinin gelişiyle tarihin tozlu sayfaları açıldı. 28 Şubat postmodern darbesi araştırmaları hızlandı. Vatandaşlar 28 Şubat darbesi neden yapıldı, 28 Şubat olayı ne sorularına yanıt aradı. İşte tüm detaylarıyla 28 Şubat postmodern darbesi..

Türkiye'de yeni bir siyasi dönemin başlangıcı olan 28 Şubat darbesi araştırılmaya başladı. 28 Şubat 2024 gününün gelişiyle yıllar önce yaşananlar gün yüzüne çıktı. Yoğun tartışmalara neden olan 28 Şubat postmodern darbesi sorgulamaları yapıldı. Peki, 28 Şubat darbesi neden yapıldı? 28 Şubat olayı nedir? İşte merak edilen 28 Şubat kararları..

28 ŞUBAT DARBESİ NEDEN YAPILDI?

28 Şubat Darbesi ya da 28 Şubat postmodern darbe Türkiye'nin siyasi tarihinde önemli bir dönüm noktasır. 28 Şubat 1997 tarihinde Türk Silahlı Kuvvetleri'nin (TSK) ve bazı bürokratların dönemin hükümeti Refahyol Hükümeti'ne yönelik yaptığı müdahale gününü temsil eder. Refahyol Hükümeti Necmettin Erbakan liderliğindeki Refah Partisi ile Tansu Çiller yönetimindeki Doğru Yol Partisi'nin koalisyonudur. 1996 yılında iktidara gelen koalisyon 28 Şubat darbesiyle son buldu.

28 ŞUBAT OLAYI NEDİR?

28 Şubat darbesi askeri bir müdahale değil postmodern bir darbe olarak adlandırılır. Kamuoyu baskısı, medya manipülasyonu ve ekonomik tehditler gibi araçlarla hükümeti istifaya zorlayan 28 Şubat süreci Refahyol Hükümeti'nin istifasıyla son buldu. Erken seçim kararı alınan 28 Şubat darbesinde temel değerlerin korunması adına müdahalede bulunulduğu gerekçesiyle hareket edildi. 28 Şubat ardından kurulan hükümet Necmettin Erbakan'ın liderliğindeki Refah Partisi'nin kapatılması ve siyasi faaliyetlerinin yasaklanması kararı aldı. Şu anki Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı olan Recep Tayyip Erdoğan liderliğindeki o dönemki Adalet ve Kalkınma Partisi'nin (AK Parti) yükselişi başladı.

SON DAKİKA HABERLERİ
Sonraki Haber