Arjantin'in yeni cumhurbaşkanı Javier Milei kimdir?

Arjantin'de 19 Kasım'da gerçekleşen seçimlerin ardından aşırı sağcı Javier Milei, ülkenin yeni cumhurbaşkanı olarak seçildi. Eski Amerikan Başkanı Donald Trump'a benzer açıklamaları ve radikal ekonomik çözüm önerileriyle dikkat çeken Milei, uzun yıllar ekonomi profesörlüğü yapmış ve televizyon programlarıyla tanınmıştır.

Milei'nin liderliğindeki hükümet, sağlık sistemi ve bazı kamu kurumlarını özelleştirmeyi, kamu harcamalarını kısıtlamayı ve vergileri düşürmeyi planlıyor. Ayrıca, Arjantin'in en büyük ticaret ortakları olan Brezilya ve Çin gibi ülkelerle devletler arası ilişkileri durdurarak bu ilişkileri özel sektöre devretmeyi hedefliyor.

Arjantin'in yeni cumhurbaşkanı, ABD, İsrail ve "özgür dünya" ile işbirliği yapacağını belirtmiş ve Arjantin pesosu yerine ABD dolarını kullanmayı planladığını açıklamıştır.

Javier Milei, 22 Ekim 1970'te Buenos Aires'te dünyaya gelmiş ve ekonomi eğitimi almıştır. HSBC'de uzman ekonomist olarak çalıştıktan sonra çeşitli şirketlerde ve enstitülerde ekonomist olarak görev almış, aynı zamanda Arjantin'deki üniversitelerde ekonomi profesörlüğü yapmıştır.

Milei, 2021 yılından bu yana Kongre üyesi olarak görev yapıyor ve liberteryen ve anarko-kapitalist olarak tanımlanan bir siyasi felsefeyi benimsemektedir. Arjantin'in gündemine çeşitli konulardaki çıkışları ve çarpıcı söylemleriyle yerleşen Milei, ülkenin tartışmalı siyasi figürlerinden biri haline gelmiştir.

SON DAKİKA HABERLERİ
Sonraki Haber