Asgari ücretteki 2 lira ne anlama geliyor? Neden 2 lira?

Türkiye'de yeni yılla birlikte belirlenen asgari ücret, brüt 20 bin 2,50 TL ve net 17 bin 2,13 TL olarak açıklandı. Ancak bu rakamların yanında dikkat çeken bir detay, sosyal medyada geniş bir tartışma konusu oldu: Neden 2 TL?

Yeni asgari ücretin net 17 bin 2 liraya yükseltilmesi, özellikle sosyal medyada "Neden 2 TL?" sorularını beraberinde getirdi. Ancak Habertürk'ten Ahmet Kıvanç'ın açıklamalarına göre, bu küsuratın arkasında mantıklı bir sebep bulunuyor.

Asgari ücretteki küsuratın sebebi, ücret ödemeleri ve Sosyal Güvenlik Kurumu'na (SGK) yapılan prim ödemelerinin günlük asgari ücret üzerinden belirlenmesinden kaynaklanıyor. Bu nedenle asgari ücret, aylık olarak değil, günlük olarak belirleniyor. Günlük tutar, 30 ile çarpılarak brüt asgari ücret hesaplanıyor. İşte bu noktada küsuratın devreye girdiği ifade ediliyor.

Örneğin, brüt asgari ücret 20 bin lira olsaydı, 1 günlük asgari ücret 666,6666 TL gibi bir uzun ondalık sayı olacaktı. Ancak brüt asgari ücretin 20 bin 2,50 TL olarak belirlenmesiyle günlük asgari ücret 666,75 TL oluyor. Bu küsuratlı hesaplama, yevmiye ile çalışan işçilerin ücretleri, askerlik, doğum ve yurt dışı borçlanmaları, isteğe bağlı sigorta primleri gibi ödemelerin günlük ücret üzerinden hesaplanabilmesini sağlıyor.

Sonuç olarak, asgari ücretteki küsurat, pratik bir hesaplama yöntemi olarak karşımıza çıkıyor ve bu detay, günlük ödemelerin daha düzenli ve kesin bir şekilde yapılabilmesine olanak tanıyor. Bu noktada, asgari ücretin belirlenmesindeki küsuratın bir mantığı olduğunu söylemek mümkün.

SON DAKİKA HABERLERİ
Sonraki Haber