Bitki Profesörü Prof. Dr. Aysun Bay Karabulut Tek Tek Saydı: Sindirimi Düzenler, Grip Savar, Şifa Deposu Madımak! Madımak Otu Faydaları Say Say Bitmez

Türkiye’nin önemli tıbbi biyokimya uzmanlarından Prof. Dr. Aysun Bay Karabulut gündemi madımak otu faydaları oldu. Türkiye’nin doğal zenginlikleri arasında ilk sırada yer alan madımak otunun faydaları saymakla bitmez. Gelin bu şifa defosu madımak otunun faydalarına bakalım..

Prof. Dr. Aysun Bay Karabulut Madımak rotayı madımak otuna çevirdi. Türkiye'de özellikle Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde yetişen madımak otu faydaları saymakla bitmedi. Yüzyıllardır çeşitli amaçlarla kullanılan Madımak bitkisi tüketenler doğal cevherin etkilerini vücudunda görmeye başladı. Sivas, Erzincan, Malatya, Adıyaman ve Siirt gibi şehirlerde doğal olarak bulunan madımak otu için açıklamalarda bulunan bitki profesörü Prof. Dr. Aysun Bay Karabulut, "Madımak otu, sideritis türüne aittir ve karakteristik ince yaprakları ve salkım şeklinde çiçekleri ile tanınır. Aynı zamanda halk arasında sarı ot, çayır otu, kuzukulağı, söğüt otu, keçimemesi ve kuşekmeği gibi isimlerle de anılır" dedi. Peki, madımak nerede yetişir? İşte merak edilen madımak otunun faydaları..

GRİP SAVAR MUCİZEVİ BİTKİ: MADIMAK

Madımak otunun içeriğindeki bileşenlerin antioksidan ve anti-inflamatuar özelliklere sahip olduğunu söyleyen Prof. Dr. Aysun Bay Karabulut, "Sindirim sistemini destekleyici, bağışıklık sistemini güçlendirici ve stresi azaltıcı etkileri olabileceği düşünülmektedir. Madımak otu çeşitli şekillerde tüketilebilir. Özellikle çorba ve çay olarak sıkça tercih edilir. Halk arasında kültürel ve tıbbi bir öneme sahip olan madımak içeriğinde çeşitli biyolojik bileşenler bulundurur" dedi. Antioksidanlar, fenolik bileşikler, flavonoidler, mineraller, vitaminler bulunduğunu söyleyen Prof. Dr. Karabulut; geleneksel olarak grip, soğuk algınlığı gibi rahatsızlıkların tedavisinde kullanıldığını ve sindirim sistemini destekleyici etkisi olduğunu açıkladı. Antioksidan ve anti-inflamatuar özelliklere sahip olan madımak otu özellikle Doğu Anadolu mutfağında çorba olarak sıklıkla kullanılıyor. Prof. Dr. Aysun Bay Karabulut, “Börek ve yemeği de yapılır. Yemeği aynen ıspanak gibi yapılır, içine bulgur ve pişince sarmısaklı yoğurtla oldukça lezzetlidir. Aynı zamanda çayı da yapılarak içilir. Yine hamileler ile süt emzirenlerin ve karaciğer hasarı bulunanların özellikle çayını tüketme konusunda mutlaka uzmanına danışarak kullanmalarını tavsiye ediyorum” dedi.

MADIMAK OTU FAYDALARI

Madımak önemli miktarda protein, lif, vitamin ve mineral içerir. Kalsiyum, demir, potasyum ve A vitamini açısından zengindir. Sindirim sistemini destekleyen lif açısından çok zengin olan madımak sindirim sistemini düzenler. Sindirim sürecini hızlandıran madımak kabızlığı önler. Antioksidan bileşikler içeren Madımak vücudu zararlı etkilere karşı koruyarak hücresel hasarı azaltır. Yaşlanmayı yavaşlatan Madımak iltihaplanma ve inflamasyonu azaltır. Bağışıklık sistemini güçlendiren Madımak enfeksiyonlara karşı koruyucudur.

SON DAKİKA HABERLERİ
Sonraki Haber