Borsada devre kesici nedir, ne anlama geliyor?

Borsa İstanbul, borsada sıkça karşılaşılan devre kesici uygulamasına dair merak edilen sorulara cevap verdi. Yatırımcılar arasında "Borsada devre kesici nedir?" sorusuna Borsa İstanbul'dan gelen videolu açıklamada yanıt bulundu.

Borsa İstanbul'un paylaştığı videoda, "Devre kesici, yatırımcıların belirlenen eşikleri aşan fiyat değişimlerinden olumsuz etkilenmemesi için piyasaya soluklanma imkanı sağlayan bir sigorta sistemidir." ifadeleriyle bu uygulamanın tanımı yapıldı.

Devre kesici uygulaması, hisse senetlerindeki ani fiyat değişimleri karşısında yatırımcıların korunması amacıyla geliştirilmiş bir mekanizmadır. Bu mekanizma, panik satışları, spekülatif atakları ve anormal dalgalanmaların önüne geçmek için piyasayı kısa bir süreliğine durdurabilir.

Borsa İstanbul'un hazırladığı videoda devre kesici mekanizması otoban trafiğine benzetildi. Trafikte yaşanan sıkışıklıklarda trafik görevlilerinin müdahalesi ile koordinasyonun nasıl sağlandığına dair benzetme yapılarak, hisse senedindeki spekülatif atakların nasıl engellendiği aktarıldı.

Videoda şu bilgilere yer verildi: "Bu sistem, işlemleri geçici olarak durdurarak yatırımcılara piyasayı anlama fırsatı sunar. Bu, yatırımcıların doğru bilgiye erişimini kolaylaştırır. Bir hisse senedinde yüzde 10'luk bir artış ya da yüzde 5'lik bir düşüş gözlendiğinde devre kesici devreye girer."

Ayrıca, devre kesici tetiklenen bir hisse senedinde sürekli işleme ara verildiği ve belirlenen fiyat eşiklerini aşan emirlerin iptal edildiği, bu süre zarfında emirlerin toplandığı ve fiyatın belirlendikten sonra sürekli işlem yöntemiyle işlemlere devam edildiği belirtildi.

Borsa İstanbul, devre kesici uygulamasının hem yatırımcıyı hem de piyasaları koruma altına aldığını vurguladı. Bu uygulama, yatırımcıların piyasada meydana gelen ani ve beklenmedik hareketlere karşı korunmasına yardımcı olmaktadır.

SON DAKİKA HABERLERİ
Sonraki Haber