Bugün ne pişirsem? Günün menüsü 16 Kasım 2024
16 Kasım 2024 Bugün ne pişirsem diyenler ve lezzetli, farklı alternatifler arayanlar buraya! Tadını çok seveceğiniz, yapımı pratik, birbirini tamamlayan lezzetler günün menüsünde... Eğer 'Akşam ne yesek, bugün ne pişirsem?' diyorsanız bu menü tam size göre!
Eğer 'Akşam ne yesek, bugün ne pişirsem?' diye düşünüyorsanız bu menü tam size göre. İşte tam damağınıza uygun; Mercimek çorbası, Hünkar Beğendi, Pirinç Pilavı tarifi.
MERCİMEK ÇORBASI TARİFİ İÇİN GEREKLİ MALZEMELER
- 2 su bardağı kırmızı mercimek
- 1 adet soğan
- 2 yemek kaşığı un
- 1 adet havuç
- Yarım yemek kaşığı biber ya da domates salçası (rengi kırmızı olsun isterseniz artırabilir ya da hiç kullanmayabilirsiniz)
- 1 tatlı kaşığı tuz
- Yarım çay kaşığı karabiber
- 1 çay kaşığı kimyon (isteğe bağlı)
- 2 litre sıcak su
- 5 yemek kaşığı sıvı yağ
SOSU İÇİN;
2 yemek kaşığı tereyağı
1 tatlı kaşığı kırmızı toz biber
MERCİMEK ÇORBASI TARİFİ NASIL YAPILIR?
- Kırmızı mercimek çorbası için sıvı yağı tencereye alınarak yemeklik doğranan soğanlar hafif pembeleşinceye kadar kavrulur.
- Daha sonra un ilave edilerek kısık ateşte kavurmaya devam edilir.
- Salça kullanılacak ise salça ilave edilir, kavrulduktan sonra küp küp doğranmış havuç ve iyice yıkanıp suyu süzülen mercimekler ilave edilir.
- Üzerine su eklenerek karıştırılır ve tencerenin kapağı kapatılır. Çorbamız kaynayana kadar orta ateşte, kaynadıktan sonra mercimekler ve havuçlar yumuşayana kadar ara ara karıştırılarak kısık ateşte pişirilir.
- Çorba piştikten sonra el blenderı ile güzelce ezilir. Eğer blenderiniz yoksa süzgeçten de geçirebilirsiniz.
- Karabiber, tuz ve isteğe bağlı olarak kimyon eklenir ve karıştırılır. 5 dakika daha pişirilerek ocaktan alınır.
- Kıvamı koyu gelirse size, bir miktar su ilave edilerek bir taşım kaynatılır.
- Bu arada küçük bir tavaya iki yemek kaşığı tereyağı alınır, kızdırılır ve bir tatlı kaşığı kırmızı toz biber eklenerek ocaktan alınır.
- Mercimek çorbası servis kasesine alındıktan sonra üzerine kırmızı biberli sos gezdirilir ve bir dilim limon ile servis edilir.
HÜNKAR BEĞENDİ YAPIMI TARİFİ İÇİN MALZEMELER
- 200g kuşbaşı et
- 3 yemek kaşığı sıvı yağ
- 1 adet soğan
- 1 adet biber
- 1 adet domates
- Yaklaşık 1 yemek kaşığı salça
- 1,5-2 su bardağı su
- Tuz, karabiber
BEĞENDİ İÇİN;
- 3 adet patlıcan
- 1 çay bardağı süt (az gelirse ilave edebilirsiniz)
- 1 yemek kaşığı tereyağı
- 1 yemek kaşığı un
- Tuz
- Yarım su bardağı kaşar rendesi
HÜNKAR BEĞENDİ YAPIMI TARİFİ NASIL YAPILIR?
- İlk olarak patlıcanlar fırında ya da ocakta közlenir. (Ben kemer patlıcan kullandığım için beğendi çekirdekli oldu. Siz mümkünse çekirdeksiz patlıcan kullanın)
- Közlenen patlıcanlar kabuğu soyulup doğranır.
- Beğendisi için tavada yağ ve un karıştırılarak kavrulur.
- Patlıcanlar tavaya eklenir ve iyice ezilerek karıştırılır.
- Ocağın altı iyice kısılarak süt yavaş yavaş karıştırarak patlıcana ilave edilir. İyice karıştırılır.
- Son olarak tuz ve ardından kaşar peynirini rendesi eklenir, karıştırılır ve ocak kapatılır.
- Kaşar da tamamen karıştırılarak beğendi hazırlanır.
- Ayrı bir tava yağ ile ocağa konur. Tava ısındığında etler ilave edilir. Etler suyunu bırakıp çekene kadar kavrulur.
- İnce doğranmış soğan ve biberler eklenir, kavurmaya devam edilir.
- Onlar da kavrulunca salça eklenip karıştırılır.
- Salçadan sonra çekirdekleri alınıp doğranmış domates eklenir.
- 1,5-2 su bardağı sıcak su da göz kararı eklenerek kapağı kapatılıp etler pişene kadar pişirilir.
- Piştikten sonra tuzu karabiberi eklenir, karıştırılır. Ocağın altı kapatılır. (Eğer etiniz geç pişecek bir et ise düdüklüde haşlayıp yapabilirsiniz. Su yerine et suyunuzu ilave edip pişirirseniz de aynı tadı elde edersiniz.)
- Servis tabağınıza önce beğendiyi üstüne de etinizi koyarak servis edebilirsiniz.
PİRİNÇ PİLAVI TARİFİ İÇİN MALZEMELER
- 2 su bardağı pirinç
- 2,5 su bardağı sıcak su
- 3 yemek kaşığı tereyağı
- 1 yemek kaşığı sıvı yağ
- Tuz
PİRİNÇLERİ ISLATMAK İÇİN;
- Pirinçlerin üzerini geçecek kadar ılık su
Tuz
PİRİNÇ PİLAVI TARİFİ VİDEOSU NASIL YAPILIR?
- Pirinci bol su ile yıkayın. Uygun bir kaba alarak üzerini geçecek kadar ılık su ekleyin. Birazda tuz ilave edip karıştırın ve 15-20 dakika bekletin. Daha sonra yıkayarak suyunu süzün. Nişastası gidene kadar yıkıyoruz. Çıkan suyun berrak olması gerekiyor.
- Tencerede tereyağını eritip suyu süzülmüş pirinci ekleyin ve 4-5 dakika kadar kavurun. Pirinçlerin yeteri kadar kavrulduğunu pirinler tane tane dökülmeye başladığında anlayabilirsiniz.
- Pirinçler kavrulduktan sonra sıcak su veya sıcak et suyunu ekleyelim. İsterseniz yarım tavuk suyu yarım sıcak su kullanabilirsiniz. Tavuk suyunuz yağlı ise bu şekilde su ile karıştırmanızı tavsiye ederim ancak yağlı değilse tamamı tavuk suyu ile çok daha lezzetli olacaktır. Son olarak tuzu ekleyin.
- Pilavımızı kapağı kapalı bir şekilde önce yüksek ateşte pişmeye bırakalım.
- Üzeri göz göz olduğunda yani üzerindeki suyu çekip pilavın üzerinde nokta nokta delikler oluştuğunda kısık ateşe alalım. Pirinçler yumuşayıp suyu tamamen çekene kadar pişirelim.
- Pişen pilavımızı ocaktan aldıktan sonra üzerine havlu peçete sererek kapağını tekrar kapatalım.
- Pilavı 10-15 dk. dinlendirelim. Daha sonra tahta kaşık ile karıştırarak servis yapabilirsiniz.