Çalışma saatleri değişecek mi, kısalacak mı? Çalışma saatleri düzenlemesi son durum

Çalışma saatleri konusundaki değişiklik beklentileri, eski Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin'in yaptığı açıklamalarla gündeme geldi. Pek çok ülkede uygulanmaya başlanan kısa çalışma saatleri modeline Türkiye'nin de geçip geçmeyeceği merak konusu oldu. İşte çalışma saatleri değişecek mi sorusuna dair detaylar ve son durum:

Çalışma Saatleri Kısalacak mı? Eski Bakan Bilgin Ne Dedi?

Eski Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, Hacı Bayram Veli Üniversitesi Kongre ve Kültür Merkezi'nde düzenlenen Memur-Sen Genel Kurulu'nda konuştu. Bilgin, tarihi perspektifle işçilerin çalışma sürelerini kısaltmak için yaptıkları eylemlere değinerek, şunları söyledi:

"İlk eylem Chicago’da çalışma sürelerinin 10 saate indirilmesi konusundaydı. Dünya çapında yayıldı ve 8 saat talepleri ortaya çıktı. Şimdi bir başka çağda yaşıyoruz. Şimdi soru şu; bundan 100 sene önce işçiler 1 saatte ne kadar ürün üretiyordular, bugün 1 saatte ne kadar üretiyorlar? Herhalde araya giren bu teknolojik değişimle, işçilerin, emekçilerin ürettikleri değer, ürettikleri ürün, ürettikleri hizmet katlanarak artmıştır."

Bilgin, çalışma sürelerinin modernize edilmesi gerektiğini belirterek dünya genelinde yapılan denemelere de değindi.

Dünya Genelinde Çalışma Saatleri Denemeleri:

İzlanda, İrlanda, İspanya gibi Batı Avrupa ülkeleri ile Japonya ve Yeni Zelanda gibi diğer ülkelerde haftada 4 gün çalışma modeli denemeye başlandı. Bilgin, İngiltere'de bir pilot çalışmanın 6 saatlik çalışma süresine geçildiğini ve 5 saat denemelerinin yapıldığını ifade etti.

Son Durum ve Beklentiler:

Türkiye'de çalışma saatlerinin değiştirilip değiştirilmeyeceği konusunda resmi bir açıklama olmamakla birlikte, eski bakanın bu yönde sinyaller vermesi, çalışma saatleri konusundaki tartışmaları alevlendirdi. Özellikle teknolojik gelişmeler ve verimlilik artışı göz önüne alındığında, gelecekte çalışma saatlerinde esneklik veya kısalma gibi düzenlemelerin gündeme gelebileceği bekleniyor.

OVP'de Yer Alan Detaylar:

Orta Vadeli Program (OVP) çerçevesinde gençlerin işgücü piyasasına geçişini kolaylaştırmak amacıyla staj, yarı zamanlı ve esnek çalışma modellerinin yaygınlaştırılacağı belirtilmişti. Bu doğrultuda kariyer farkındalığı artıracak eğitim programlarına ağırlık verileceği ifade edilmişti.

SON DAKİKA HABERLERİ
Sonraki Haber