ÇÖL TOZU HARİTASI SON DAKİKA 2024: Çöl Tozu Ne Kadar Sürecek? Çöl Tozu Bitti Mi, Bugün Var Mı? Çöl Tozu Zararları

Afrika üzerinden Akdeniz, Ege ve Marmara'yı etkisi altına alan çöl tozu haritası merak konusu oldu. Uzmanlar çöl tozundan korunmak için uyarılar peş peşe geldi. Peki, çöl tozu ne zaman gidecek? Çöl tozu zararları ne? İşte yanıtı..

Türkiye gündeminde ilk sırada yer alan çöl tozu araştırmaları hızlandı. Meteoroloji Genel Müdürlüğü tarafından yurdun birçok ilinde görülen çöl tozu uyarıları peş peşe geldi. Toz taşınımının meydana getireceği sorunlar merak konusu oldu. Çok sayıda vatandaş çöl tozu ne zaman gidecek sorgusuna başladı. Çöl tozu haritası yayınlandı. Peki, çöl tozu ne kadar sürecek? Çöl tozu zararları ne? İşte merak edilenler..

ÇÖL TOZU NE ZAMAN GİDECEK?

Çöl tozu ne zaman gidecek merak edenler için hemen söyleyelim ki Meteoroloji Danışmanı Prof. Dr. Orhan Şen, "Atina’ya Afrika’dan geldi. Sahra Çölü üzerinden Ege Marmara, Karadeniz daha sonra da İç Anadolu’ya geliyor. Tozun içinde demir bileşeni olduğu için kırmızı renkte. Atina’da kararlı bir atmosfer var, yukarıdan aşağıya inmiş. İstanbul’da bugün tozu görebiliyoruz. İstanbul’da bu kadar olmaz. İstanbul’da yüksek basınç yok. İstanbul ve Ege’de rüzgar fazla olduğu için bu kadar olmaz. Atina’da 400 mikro kg civarında. Yarın Kastamonu, Konya, Ankara’da etkili olacak. Yarından sonra İstanbul’dan doğuya doğru etki edecek. İç Anadolu’da kırmızılığı biraz daha fazla görebiliriz" diye konuştu.

ÇÖL TOZU ZARARLARI

Toz partiküllerinin hareket etmesi ya da taşınması süreci olan çöl tozu zararları için konuşan Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Abdullah Kansu, “Çocuklar, alerjisi ve astımı olanlar, KOAH’lılar, yaşlılar daha fazla risk altında. Partiküllerin içinde kimyasallar da var, ileriye dönük kronik, nörolojik hastalıklar açısından etkiler oluşturduğu gösterilmiş. Solunum semptomları olan hastalar acillere artan şikayetlerle, atak dediğimiz tabloyla geliyor. ‘Neden olduk’ diyorlar. Dışarıda geçireceğimiz vakti azaltalım, maskeyle çıkalım, aldığımız sebze meyveleri bol suyla yıkamaya çalışalım” dedi.

SON DAKİKA HABERLERİ
Sonraki Haber