Cumhuriyet nedir? Cumhuriyet ne anlama gelir? TDK'da Cumhuriyet tanımı

Cumhuriyet kelimesi ve anlamı son günlerde oldukça merak ediliyor. Vatandaşlar, Cumhuriyetin ne anlama geldiğini ve Cumhuriyet rejiminin ne olduğunu araştırıyor. İşte, Cumhuriyet kelimesinin anlamı, Cumhuriyetin ne zaman kurulduğu ve TDK'nın tanımı hakkında detaylar...

Cumhuriyet Nedir?

Cumhuriyet, bir devlet yönetim biçimi olarak tanımlanabilir. Bu yönetim şekli, siyasi gücün halk ve onların seçtiği temsilcileri arasında paylaşıldığı bir sistemdir. Cumhuriyet, monarşiye karşıt bir terim olarak da bilinir. Yani monarşideki gibi tek bir kişi ya da hanedanın üstünlüğüne dayalı bir yönetim şekli değildir.

Cumhuriyet sistemi altında, halkın temsilcileri genellikle seçimler yoluyla belirlenir. Ancak tarihi cumhuriyetlerde temsilin, kişisel statüye dayalı olduğunu ve seçimlerin rolünün kimi zaman sınırlı olduğunu da belirtmek gerekir. Ayrıca, "cumhuriyet" adını kullanan bazı ülkelerin, seçim süreçlerini ve temsil hakkını oldukça dar bir şekilde sınırladığına da dikkat çekmek önemlidir.

TDK'ye Göre Cumhuriyetin Tanımı Nedir?

Türk Dil Kurumu'na (TDK) göre Cumhuriyet; milletin egemenliğini kendi elinde tuttuğu ve bu egemenliği belirli süreler için seçtiği milletvekilleri aracılığıyla kullandığı bir yönetim biçimini ifade eder. Örneğin, Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu, Gazi Mustafa Kemal Atatürk'tür.

Son olarak, Cumhuriyetin ne zaman kurulduğuna dair bilgi de önemlidir. Türkiye Cumhuriyeti, 29 Ekim 1923'te kurulmuştur ve her yıl bu tarih, Cumhuriyet Bayramı olarak kutlanmaktadır.

SON DAKİKA HABERLERİ
Sonraki Haber