Nobel Ödülü alan Daron Acemoğlu kimdir?

Daron Acemoğlu, 3 Eylül 1967'de İstanbul'da dünyaya gelmiştir. Kendisi, tanınmış bir ekonomist olarak 2024 yılında Nobel Ekonomi Ödülü'ne layık görülmüş ve Türkiye'den Nobel kazanan üçüncü kişi olmuştur.

Daron Acemoğlu hayatı

Kamer Daron Acemoğlu, dünya çapında tanınan bir iktisatçı olup, özellikle kurumsal iktisat alanındaki araştırmalarıyla öne çıkmaktadır. 1967 yılında İstanbul'da doğmuş olan Acemoğlu, Ermeni kökenlidir. Çalışmaları, ekonomik büyüme, kalkınma ve kurumların ekonomik gelişim üzerindeki etkilerine odaklanmıştır.

DARON ACEMOĞLU KİMDİR?

Daron Acemoğlu, Türk-Amerikan vatandaşı bir ekonomisttir. 3 Eylül 1967'de İstanbul'da doğmuş olan Acemoğlu, politik ekonomi, ekonomik kalkınma ve büyüme konularında yaptığı çalışmalarla uluslararası düzeyde tanınan bir isimdir. Eğitimine Türkiye'de başlayan Daron Acemoğlu, lisans derecesini Londra Ekonomi Okulu'ndan (London School of Economics) almıştır. Sonrasında, doktora çalışmalarını ABD'de bulunan Massachusetts Institute of Technology (MIT) Ekonomi Bölümü'nde tamamlamıştır. Halen MIT'de ekonomi profesörü olarak akademik kariyerini sürdürmektedir.

YOĞUN TARTIŞMALARA NEDEN OLDU

Daron Acemoğlu’nun en çok ses getiren eserlerinden biri, siyaset bilimci James A. Robinson ile birlikte kaleme aldığı "Ulusların Düşüşü" (Why Nations Fail) adlı kitaptır. Bu kitap, ülkeler arasındaki ekonomik refah farklarının temel nedeninin siyasi ve ekonomik kurumların yapısı olduğunu ileri sürmektedir. Acemoğlu’nun çalışmaları, küresel çapta politika yapıcılar, akademisyenler ve uluslararası kuruluşlar tarafından dikkatle takip edilmiş ve yoğun tartışmalara yol açmıştır. Pek çok prestijli ödül kazanan Acemoğlu, günümüz ekonomi dünyasının en etkili düşünürlerinden biri olarak kabul edilmektedir.

DARON ACEMOĞLU'NUN HAYATI

1967 yılında İstanbul’da doğan Acemoğlu, Ermeni kökenlidir. Babası, hukukçu Kevork Acemoğlu’dur. İlköğrenimini Kadıköy’deki Aramyan Uncuyan Ermeni İlkokulu’nda tamamladı ve 1986 yılında Galatasaray Lisesi’nden mezun oldu. Acemoğlu, lisans eğitimini İngiltere’de York Üniversitesi'nde Matematiksel Ekonomi ve Ekonometri Bölümü'nde 1989 yılında tamamladı. Ardından yüksek lisansını (1990) ve doktorasını (1992) Londra Ekonomi Okulu'nda yaptı. 1992-1993 yılları arasında Londra Ekonomi Okulu'nda ders verdi. 1993’ten itibaren ise akademik kariyerine ABD’de, Massachusetts Teknoloji Enstitüsü'nde (MIT) devam etmektedir. 2000 yılında ekonomi profesörü unvanını almış, 2019’da ise üniversitenin en prestijli unvanı olan enstitü profesörü unvanına layık görülmüştür.

ÖDÜLLERİ

Akademik kariyerinin ilk dönemlerinde, The Economic Journal'da yayımlanan “Consumer Confidence and Rational Expectations: Are Agents' Beliefs Consistent With the Theory?" (Tüketici Güveni ve Rasyonel Beklentiler: Faillerin İnançları Teoriyle Tutarlı mı?) başlıklı makalesi 1996 yılının en iyi makalesi ödülünü kazanmıştır. Ayrıca, 2005 yılında ekonomi bilimine 40 yaş altındaki bilim insanları arasından en büyük katkıyı sağlayanlara verilen John Bates Clark Madalyası ile onurlandırılmıştır. James A. Robinson ile birlikte yazdığı "Diktatörlük ve Demokrasinin Ekonomik Kökenleri" adlı kitabı 2006 yılında yayımlanmıştır. Kurumların ekonomik kalkınma ve siyasal ekonomi üzerindeki rolüne dair yaptığı çalışmalar, 2006 yılında Türkiye Bilimler Akademisi (TÜBA) Bilim Ödülü'ne layık görülmüştür. Acemoğlu, oyun teorisi ve optimizasyon teorisi alanlarında uzmanlaşan Asuman Özdağlar ile evlidir ve çiftin Arda ve Aras adında iki oğulları vardır.

Daron Acemoğlu Nobel ödülü Kevork Acemoğlu
SON DAKİKA HABERLERİ
Sonraki Haber