Darülaceze nedir? Darülaceze tarihi

Darülaceze, Türkiye'nin köklü hayır kurumlarından biri olarak 1877 Osmanlı-Rus Savaşı'na kadar uzanan bir tarihe sahiptir. Bu kurum, din, dil, ırk, sınıf ve cinsiyet ayrımı yapmaksızın bakıma muhtaç, yaşlı ve engelli insanlara, terkedilmiş çocuklara hizmet vermektedir. Peki, Darülaceze nedir ve tarihi nasıl başlamıştır?

Darülaceze'nin Kuruluşu ve Tarihi

Darülaceze, padişah II. Abdülhamid'in 1895 yılında verdiği bir ferman ile Okmeydanı'nda 27.000 metrekarelik bir alanda kurulmuştur. Bu hayır kurumu, bir idare binası, sekiz aceze dairesi, çocuk yuvası, revir ve hastane, cami, kilise, sinagog, iş ocakları, aş ocağı, fırın, hamam, çamaşırhane, gasilhane, berberhane, hemşire ve bakıcılar için personel lojmanları, rehabilitasyon merkezi, hayvan kesimhanesi, demirbaş eşya deposu, kuru gıda ambarı, yaş sebze ve meyve muhafaza deposu gibi birçok üniteden oluşmaktadır.

Bu kurum, yüzyıldan beri din, mezhep, dil, ırk, sınıf ve cinsiyet farkı gözetmeksizin bakıma muhtaç kimsesiz, yaşlı ve sakat insanlarla, sokağa terk edilmiş 0-6 yaş arası çocukları ücretsiz olarak barındırmaktadır.

Darülaceze'nin Faaliyet Alanları

Darülaceze, kurulduğu günden bu yana toplamda 72.000 kişiye hizmet vermiştir. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı'na bağlı olarak faaliyet gösteren Darülaceze, sakinlerinin giyinme, barınma, gıda, sağlık ve bakım ihtiyaçlarını karşılamaktadır. Kurumda barınan sakinlerin sağlık hizmetleri 24 saat aralıksız devam etmekte, koruyucu sağlık hizmetleri ve gerekli tedaviler sağlanmaktadır.

Rehabilitasyon merkezi aracılığıyla psikologlar ve gönüllüler eşliğinde atölye çalışmaları yapılarak sakinlerin sosyal yaşantıya adaptasyonları ve motivasyonları sağlanmaktadır. Darülaceze, 144 yıllık geçmişiyle Türkiye'nin sosyal yardım ve huzurevi alanındaki önemli kurumlarından biri olma özelliğini taşımaktadır.

SON DAKİKA HABERLERİ
Sonraki Haber