Dolmayı bir de böyle deneyin! İşte soğan dolması tarifi

Türk mutfağının vazgeçilmez lezzeti ve her çeşidiyle sıklıkla sofralarımızda gördüğümüz dolma bu sefer yeni bir boyuta bürünüyor. Yumuşacık lezzeti ve güzel sunumuyla işte soğan dolmasının tarifi ;

GEREKLİ MALZEMELER

8-10 adet orta boy kuru soğan (750 gr)

1 tatlı kaşığı tuz İç malzemesi; 1 adet kuru soğan

1 tutam incecik doğranmış maydanoz

5-6 diş ezilmiş sarımsak

1 Türk kahve fincanıyla zeytinyağı

1 yemek kaşığı domates salçası

Yarım yemek kaşığı biber salçası

1 adet küçük domates

1 tatlı kaşığı tuz

1 tatlı kaşığı kimyon

1 tatlı kaşığı pulbiber

2 tatlı kaşığı karabiber

2 tatlı kaşığı kuru nane

1 su bardağı pirinç

SOSU İÇİN GEREKLİ MALZEMELER

1 yemek kaşığı domates salçası

1 Türk kahve fincanıyla zeytinyağı

Yarım tatlı kaşığı tuz

1 su bardağı sıcak su

SOĞAN DOLMASI TARİFİ

Tarife soğanları haşlayarak başlayalım. İlk olarak, soğanların kabuklarını soyun ve yıkayın. Her bir soğanın tam ortasına bir kesik atın. Ardından, soğanları tencereye alın ve üzerini kapatacak kadar, yaklaşık 2 litre su ekleyin. Tencereyi ocağa koyup suyun kaynamasını bekleyin. Su kaynadıktan sonra soğanları çok fazla yumuşamayacak şekilde, yaklaşık 8-10 dakika haşlayın.

Bu arada iç harcı hazırlamaya geçebilirsiniz. Soğanı ve domatesi soyup küçük küpler halinde doğrayıp bu malzemelerin üzerine ince kıyılmış maydanozu, baharatları, tuzu, salçaları, zeytinyağını ve ezilmiş sarımsağı ekleyin. Son olarak, yıkanmış pirinci ilave edip karışımı güzelce harmanlayın.

Haşlanmış soğan yapraklarına, her birine yaklaşık 1 tatlı kaşığı kadar iç harçtan koyup yaprakları sarın ve dolmaları tencereye yan yana dizin. Tüm iç harç ve soğan yaprakları bitene kadar bu şekilde devam edin.

Son olarak, sos malzemelerini karıştırıp dolmaların üzerine dökün. Dolmaların pişme sırasında dağılmaması için üzerlerine bir küçük tabak kapatın. Tencerenin kapağını kapatıp ocağı yüksek ateşe ayarlayın; su kaynadığında altını kısın ve pirinçler yumuşayana dek, yaklaşık 45 dakika pişirin. Pirinçlerin durumuna göre, gerekirse az miktarda su ekleyebilirsiniz. Dolmalar piştikten sonra biraz dinlendirip ve ardından servis edebilirsiniz.

Afiyet olsun!

Soğan dolması Türk Mutfağı Yemek Tarifi
SON DAKİKA HABERLERİ
Sonraki Haber