Dünyanın en uzun kadını olan Rümeysa Gelgi kimdir? Boyu kaç? Weaver sendromu nedir?

Dünyanın en uzun kadını ünvanı olan Rümeysa Gelgi, dünyanın en kısa kadını ile buluşmasının ardından gündem oldu. Dünyanın en uzun boylu kadını olarak Guiness Rekorlar Kitabı’na giren Gelgi, vatandaşlar tarafından araştırılıyor. Peki, Rümeysa Gelgi kimdir, boyu kaç? Rümeysa Gelgi hastalığı nedir?

2.15 metre ile dünyanın en uzun kadını ünvanına sahip olan Rümeysa Gelgi, dünyanın en kısa kadını ile Londra'da buluşması haberinin ardından tekrar araştırılmaya başlandı. Buna göre, Rümeysa Gelgi kimdir? Boyu kaç? Nereli? İşte tüm detaylar…

RÜMEYSA GELGİ KİMDİR?

Rümeysa Gelgi, 1 Ocak 1997’de Karabük’te doğmuştur. 2,15 cm boyunda olup boyu, diğer anomaliler ile birlikte hızlı büyümeye neden olan nadir bir durum olan Weaver sendromundan kaynaklanmaktadır.

"Dünyanın en uzun boylu kadını", “dünyanın en büyük elleri (kadın)”, “dünyanın en uzun parmakları (kadın)”, “dünyanın en uzun sırtı (kadın)” ve daha önce "dünyanın 18 yaş altı en uzun boylu genç kızı" ünvanlarıyla Guinness Dünya Rekorları’nda yer alan bir Türk kadınıdır. Durumu nedeniyle, hareket etmek için genellikle tekerlekli sandalye kullanmaktadır, ancak kısa sürelerle yürüyebilmektedir.

Gelgi'nin annesi, "Rümeysa, 10 hafta erken doğmasına rağmen 59 santimetre ve 5.6 kilo ağırlığındaydı. Anne şöyle devam ediyor: Boyu normalden çok uzundu, kaba bir sesi vardı. Eller ayaklar büyüktü. Çok farklı bir görüntüydü, anlamamak mümkün değildi." demişti.

WEAVER SENDROMU NEDİR?

Weaver sendromu, uzun boyla karakterize bir hastalık olarak bilinir. Hastalığın diğer belirti ve semptomları arasında alışılmadık derecede büyük baş boyutu vardır. Bunun yanı sıra zihinsel engellilik, belirgin yüz özellikleri, parmak ve ayak parmaklarının eğriliği, zayıf koordinasyon, yumuşak ve hamur gibi cilt, göbek fıtığı, anormal kas tonusu ve bebeklik döneminde boğuk, alçak perdeden ağlama gibi belirtiler de bu hastalığı açığa çıkarabilir.

Bazı çalışmalar Weaver sendromundan etkilenen kişilerde nöroblastom geliştirme riskinin artabileceğini söylüyor. Weaver sendromu genel olarak EZH2 genindeki değişikliklerden ortaya çıkabilir. Durum otozomal dominant olarak kabul edilmesine rağmen, vakaların çoğu ailede bu hastalığın öyküsü olmayan kişilerde de novo genetik değişiklikler olarak meydana gelir.

Weaver Sendromu Rümeysa Gelgi Guinness Dünya Rekorları
SON DAKİKA HABERLERİ
Sonraki Haber