Ek zam farkları emeklilere ne zaman ödenecek?

Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu'nda görüşülen işsizlik kanununda değişiklik yapan kanun teklifi, SSK ve Bağ-Kur emekli aylıklarına ek zam yapılmasını içeren önergeyle kabul edildi. Peki, teklif ne zaman Genel Kurul'da görüşülecek ve ek zam farkları ne zaman ödenecek? İşte detaylar:

Meclis Plan Bütçe Komisyonu'nda değerlendirilen 10 maddelik teklife, SSK ve Bağ-Kur emekli aylığına ek zam yapılmasına dair önerge eklendi. Önerge, komisyon tarafından kabul edildi. Şimdi sıra, kanun teklifinin Genel Kurul aşamasında.

Kanun teklifi, gelecek hafta Meclis Genel Kurulu'nda görüşülerek yasalaşacak. Yasa Resmi Gazete'de yayımlandıktan sonra emeklilere ek zam farkları ödenecek. Böylece, SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin ocak ayı maaş zammı yüzde 37,57'den yüzde 42,57'ye yükseltilecek. Ayrıca, en düşük emekli aylığı da 7 bin 500 TL'den 10 bin TL'ye çıkacak.

Kanun teklifine göre, kısa çalışma gerekçelerine "genel salgın" durumu da eklenecek. Sigortalının kısa çalışma ödeneğinden yararlanabilmesi için gereken asgari prim ödeme gün sayısı 600 günden 450 güne indirilecek. Ayrıca, sigortalının kısa çalışma ödeneğine hak kazanabilmesi için kısa çalışma başlama tarihinden önceki son 120 gün hizmet akdine tabi olması ve son 3 yılda en az 450 gün sigortalı olarak çalışıp işsizlik sigortası primi ödemiş olması gerekecek.

Kısa çalışma ödeneği, her ayın 5'inde aylık olarak sigortalının kendisine ödenecek. Asgari ücret desteği ise 700 lira olarak belirlenecek.

SON DAKİKA HABERLERİ
Sonraki Haber