Evde bakım maaşı yattı mı, ne zaman yatacak, zamlı yardım kaç TL? Evde bakım maaşı yatan iller listesi 17 Ocak 2024

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından engelli, hasta ve yaşlı bireylere yönelik sağlanan devlet destekleri, 2024 yılında bir önceki yıla göre artışla güncellendi. Bu kapsamda, evde bakım maaşı yatan iller listesi, 17 Ocak 2024 tarihinde kamuoyuyla paylaşıldı. Yeni yılda geçerli olacak evde bakım aylığı, 7 bin 609 TL'ye yükseltildi. Ayrıca, Bakan Mahinur Özdemir Göktaş'ın açıklamasına göre, zamlı yardım, 16 Ocak itibarıyla hak sahiplerinin hesaplarına yatmaya başladı. İşte, detaylar...

17 Ocak 2024 tarihinde açıklanan evde bakım maaşı yatan iller listesi, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından belirlenen kriterlere göre güncellendi. Bakan Mahinur Özdemir Göktaş'ın ifadesine göre, bu ay toplam 2,8 milyar TL Evde Bakım Yardımı, bakıma ihtiyaç duyan tam bağımlı vatandaşlara ve ailelerine sağlanmaya başlandı.

Evde Bakım Yardımı, 2006 yılında engelli bireylerin öncelikle aile yanında desteklenmeleri amacıyla başlatılan bir hizmet modelidir. Bakan Göktaş, bu destekle engellilerin yaşam ortamından ayrılmadan, aileleri veya yakınlarıyla birlikte yaşayarak aile birliğinin korunmasına ve güçlenmesine destek olduklarını belirtti. Bu yardımdan aylık ortalama 560 bin vatandaşın yararlandığını ve hak sahibi başına aylık 5.097 TL ödeme yapıldığını vurguladı.

Evde Bakım Yardımı, engelli bireylerin bakımlarının evde yapılmasını sağlamak, aile bütünlüklerini muhafaza etmek ve güçlendirmek amacıyla sunulan önemli bir destek programıdır. Bakan Göktaş, 2023 yılında toplam 116,2 milyar TL Evde Bakım Yardımı ödemesi yapıldığını ve bu yıl da 2,8 milyar TL ödemenin gerçekleştirildiğini açıkladı.

Evde bakım maaşı zammı, 2024 yılında yüzde 49,25 oranında artış gösterdi. Böylece, ocak ve haziran dönemlerinde geçerli olacak yeni evde bakım maaşı 5 bin 98 TL'den 7 bin 609 TL'ye yükseldi. Bu artış, milyonlarca kişiyi ilgilendiren engelli aylığı, 65 yaş aylığı, kıdem tazminatı tavanı, bedelli askerlik ücreti gibi desteklerde de yaşandı.

Evde bakım maaşı, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından yapılan güncelleme ile 2024 yılında artış gösterdi. Milyonlarca vatandaşı ilgilendiren bu destek, bakıma muhtaç bireylerin ve ailelerinin yaşam koşullarını iyileştirmeyi amaçlıyor. Evde bakım maaşı almak isteyenler, Aile ve Sosyal Hizmetler İl veya İlçe Müdürlükleri'ne başvuru yapabilirler.

SON DAKİKA HABERLERİ
Sonraki Haber