GADİR-İ HUM BAYRAMI NE ZAMAN BİTİYOR? Gadir Hum Bayramı Ritüelleri! Gadir Hum Bayramını Kimler Kutlar, Neler Yapılır?

Çok sayıda vatandaşın dört gözle beklediği Gadir-i Hum Bayramı günleri geldi. Hz. Muhammed'in vefatından sonra halefini tayin ettiği gün olarak kabul edilen Gadir Hum olayı detayları belli oldu. Peki, Gadir Hum bayramını kimler kutlar? Gadir Hum bayramında ne yapılır? İşte Gadir Hum bayramı yapılanlar..

Gadir Hum bayramını kimler kutlar araştırması yapan vatandaşlar için sorgulamalar hızlandı. İslam dünyasında oldukça popüler olan Gadir-i Hum Bayramı Hz. Muhammed'in son hac yolculuğundan dönerken Gadir-i Hum denilen yerde verdiği hutbeyi anlatıyor. Müslümanlar tarafından merakla beklenen Gadir-i Hum Bayramında yapılması gereken ritüeller yerine getiriliyor. Arama motorlarında Gadir Hum bayramı nedir sorusuna yanıt arayan vatandaşlar için yanıt geldi. Peki, Gadir Hum bayramı ne zaman bitiyor? İşte yanıtı..

GADİR-İ HUM BAYRAMI NE ZAMAN BİTİYOR?

Gadir i Hum Bayramı 23 Haziran Pazar akşamı başladı ve 24 Haziran Pazartesi akşamı sona erecek. 632 yılında Hz. Muhammed Veda Hacı dönüşünde Gadir-i Hum denilen bölgede konakladığı biliniyor. Söz konusu alanda yaklaşık 120.000 kişilik kalabalığa hitap ettiği rivayet ediliyor. Konuşmasında Hz. Ali'yi kendisinden sonra halefi olarak ilan ettiği, "Ben kimin mevlası isem Ali de onun mevlasıdır" buyurduğu söyleniyor.

GADİR-İ HUM BAYRAMI NEDİR? NE YAPILIR?

Gadir i Hum olayı Şii inancında yer alır. Gadir-i Hum Bayramı Şii Müslümanlar tarafından Kurban Bayramı ve Ramazan Bayramı’na ek olarak kutlanır. Hicri takvime göre Zilhicce Ayı’nın On Sekizinci günü üçüncü bir bayram olarak kutlanır. Gadir Hum Bayramı ritüelleri oruç tutmak, gusül almak, Hz. Ali’yi ziyaret etmek, Seyyid İbn Tavus'un “İkbal” adlı kitabında Resulullah'tan rivayet ettiği sığınma duasını okumak, Nubde Duasını okumak, gusledip öğleye yarım saat kala iki rekat namaz kılmak (her rekatta 1 defa “Fatiha” suresi 10 defa “İhlas” suresi, 10 “Ayete'l Kürsü” ve 10 defa da “Kadir” suresi okunur), Mümin kardeşlerin birbirlerini görünce yekdiğerini şu şekilde tebrik etmeleri: “Bizim Emirilmüminin ve Ehlibeyt imamlarının velayetine sarılanlardan eden Allah'a hamdolsun.”, 100 Defa “Dinin kemalini ve nimetinin tamamlanmasını Emirilmüminin Ali bin Ebu Talib'in velayeti kılan Allah'a hamdolsun.” demek yer alır.

SON DAKİKA HABERLERİ
Sonraki Haber