GSS borcu nedir, nasıl ödenir? GSS borcu nasıl silinir? 2023 GSS borcu ne zaman silinecek? GSS borcu çıkanlar ne yapmalı?

AK Parti'nin TBMM Başkanlığı'na sunduğu 80 maddelik torba yasa teklifi, milyonlarca vatandaşı rahatlatacak düzenlemeler içeriyor. İşte, yeni torba yasasıyla ilgili detaylar:

GSS Borçları Siliniyor: Yeni düzenlemeyle birlikte, 1 Ocak 2014 öncesine ait, ödenmemiş GSS primleri, gecikme cezası ve gecikme zammı gibi alacakların tamamı tahsil edilmeyecek. Bu düzenleme, 31 Aralık 2023'ten itibaren geçerli olacak.

GİB Risk Analizi ve Vergi Uyum Düzeyi: Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB), Risk Analiz Sistemi üzerinden vergiye uyum düzeyini ölçme yeteneği kazanacak. Ayrıca GİB sistemlerinde yer alan ve üçüncü kişilerle paylaşılabilecek kayıtlar için "katılma payı" alınacak.

Nüfus İdareleri Hatalarının Faturası Vatandaşa Kesilmeyecek: Yapılan resen düzeltmeler sonucu oluşan ticaret sicili ve tapu kayıtlarındaki hataların düzeltilmesi için ödenen harçlardan istisna sağlanacak. Nüfus idarelerinden kaynaklanan maddi hataların faturasını vatandaş ödemeyecek.

Elektronik Ortamda İhaleler ve Haciz Zaptı: Özelleştirme programına alınan kuruluşların özelleştirilmesine ilişkin ihaleler elektronik ortamda yapılabilecek. Haciz zaptı da elektronik ortamda düzenlenebilecek.

Sporcu Ücretleri Vergilendirmesi: Sporcu ücretlerinin sabit oranlarda tevkif suretiyle vergilendirilmesi ve elde edilen ücret gelirlerinin gelir vergisi tarifesinin dördüncü gelir diliminde yer alan tutarı aşması halinde yıllık gelir vergisi beyannamesi ile beyan edilmesine ilişkin uygulamanın süresi 31 Aralık 2028'e kadar uzatılıyor.

GSS Borçlarına Af: Yaklaşık 4 milyon kişinin Genel Sağlık Sigortası (GSS) borcuna af getiriliyor. Ancak borcun silinmesi için vatandaşların Gelir Testine tabii tutulması öngörülüyor.

Bu önemli düzenlemeleri içeren torba yasa teklifi, önümüzdeki hafta komisyona sunulacak ve milyonlarca vatandaşın hayatında olumlu değişikliklere neden olması bekleniyor. Gelişmeleri takip etmeye devam edin.

SON DAKİKA HABERLERİ
Sonraki Haber