HIDIRELLEZ TARİHİ 2024: Hıdırellez Ne Zaman? Hıdırellez Ritüelleri Nelerdir? Hıdırellez Duası

Baharın gelişiyle Hıdırellez tarihi merak konusu oldu. Dünya çapında ihtiyacı olanların imdadına yetiştiği düşünülen Hızır ve denizlerin hakimi İlyas'ın yeryüzünde buluştuğu gün olan Hıdırellez ne zaman araştırıldı. Çok sayıda vatandaş Hıdırellez ritüelleri nelerdir merak etti. Peki, Hıdırellez ne zaman 2024? İşte yanıtı..

Hıdırellez nedir, ne zaman kutlanır araştırmaları hızlandı. Milyonlarca vatandaşın gündeminde yer alan Hıdırıllez Bayramı hangi güne denk geliyor sorgulandı. Hızır ve Hıdırellez'in kökeni hakkında çeşitli fikirler ortaya atılan günümüzde Hıdırellez ritüelleri bu sene hangi tarihte yerine getirilecek sorgulandı. Peki, Hıdırellez ne zaman? Hıdırellez duası nasıl okunur? İşte merak edilenler..

HIDIRELLEZ NE ZAMAN, HANGİ GÜN?

Hıdırellez ne zaman, hangi gün merak edenler için hemen söyleyelim ki bu yıl 5 Mayıs Pazar akşamı başlıyor 6 Mayıs Pazartesi günü sona eriyor. Miladi takvime göre 6 Mayıs'ta başlayıp 7 Kasım'a kadar olan süre Hızır Günleri adıyla yaz mevsimini, 8 Kasım'dan 5 Mayıs'a kadar olan süre ise Kasım Günleri adıyla kış mevsimini oluşturuyor. 2024 yılı Hıdırellez Bayramı 5 - 6 Mayıs günleri arasında kutlanıyor.

HIDIRELLEZ DUASI

Hıdırellez gecesi farklı amaçlarda birçok dua okunur. Bereket için; "Allahümme Rabbühü Ya Halkalhalas Muhammedin Resulullah Yetiş imdadıma ya Hızır ya İlyas. Amin" duası okunur. Dilek için, "Bin bir adım bir adım Allah bir adım adım Kerim kerem Allah Başımda bir duman var yardım eyle ya Allah La ilaha illallah muhammeden resullullah yetiş imdadıma hızır ile Allah birsin sen kulla mişersin biz gibi kulların yardımcısı sensin hızır deryada erdim murada amin" dualar okunur.

HIDIRELLEZ RİTÜELLERİ

5 Mayıs günü (Nişanlılar arsında) oğlan evi, kız evine Hıdırellez Kurbanı olarak süslenmiş bir koç gönderir. Bu kurban ertesi gün kesilerek hep birlikte tüketilir. Yemeğe çağırılanlar, çarşaf, havlu yemeni ve gönüllerinden kopan armağanları ev sahiplerine iletir. Getirilen armağanlar ipler üzerinde sergilenir. Hıdırellez günü erkenden kalkılıp kapılar açılır. Genç kızlar için hazırlanan sandıklar açılır.

SON DAKİKA HABERLERİ
Sonraki Haber