JN1 varyantı nedir? JN1 virüsü belirtileri nelerdir? JN1 virüsü ölümcül mü? JN1 virüsü Türkiye'de var mı?

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), Koronavirüs'ün yayılma hızını artıran son varyantına JN.1 adını verdiğini açıkladı. İşte JN1 varyantı hakkında merak edilen detaylar:

JN1 Varyantı Nedir?

  • JN1 varyantı, omicron’un BA.2.86 varyantının spike proteininde türeyen, COVID-19’un mutasyona uğramış ve bulaşıcılığı daha fazla olduğuna inanılan yeni bir varyanttır. ABD'de ortaya çıkan bu varyant, özellikle ABD, İzlanda, Portekiz, İspanya ve Hollanda gibi ülkelerde görülmüştür.

Belirtiler Nelerdir?

  • JN1 varyantının belirtileri, COVID-19'un omicron ve eris varyantlarına benzerlik gösterir. Ateş, titreme, öksürük, kas ve vücut ağrıları, boğaz ağrısı, nefes darlığı, tat ve koku kaybı, burun tıkanıklığı, baş ağrısı, kusma ve ishal gibi yaygın COVID-19 belirtileri görülebilir.

Türkiye'de Görüldü mü?

  • Şu ana kadar Türkiye'de JN1 varyantının görüldüğüne dair resmi bir açıklama yapılmamıştır.

Aşılar JN1 Varyantına Karşı Koruyor mu?

  • Mevcut aşılar, JN1 ve diğer COVID-19 varyantlarına karşı koruyuculuk sağlamaya devam edeceği belirtilmektedir. DSÖ, mevcut aşıların JN1 varyantına karşı koruma sağladığını vurgulamıştır.

Tehlikeli mi?

  • DSÖ, JN1 varyantının dünya çapında yayıldığını ve izlenmesi gereken bir varyant olduğunu belirtmiştir. Ancak, bu varyantın ne kadar tehlikeli olduğu konusunda net bir bilgi bulunmamaktadır. Uzmanlar, JN1 varyantının izlenmesi gerektiğini ifade etmektedir.
SON DAKİKA HABERLERİ
Sonraki Haber