Kademeli emeklilik yasası ne zaman çıkar? Kademeli emeklilik nedir?

8 Eylül 1999 tarihinden sonra işe başlayanlar, Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) kapsamında emeklilik hakkından yararlanamayanlar, kademeli emeklilik taleplerini dile getiriyor. Habertürk Ekonomi Yazarı Ahmet Kıvanç, HT Mikrofon'da Helin Genç'in sorularını yanıtladı.

KADEMELİ EMEKLİLİK NEDİR?

Kademeli emeklilik, sigortalı çalışanların belirli bir yaşa ve prim gün sayısına ulaştıklarında kısmi olarak emekli olmalarına olanak tanıyan bir sistemdir. Bu sistemle birlikte, belli bir prim sayısına ulaşan çalışanlar emeklilik yaşını beklemeden kısmi emeklilik avantajından yararlanabilirler.

KADEMELİ EMEKLİLİK YASASI NE ZAMAN ÇIKACAK?

Henüz net bir açıklama olmamakla birlikte, konuyla ilgili netleşme, Torba Yasa görüşmeleri başladığında ortaya çıkabilir. Bu süreç içerisinde konuyla ilgili yapılan açıklamalar ve değişiklikler takip edilmelidir.

SOSYAL GÜVENLİK KURUMU'NDAN AÇIKLAMA

Sosyal Güvenlik Kurumu Bursa İl Müdürü Ramazan Yıldız, 65 yaş emeklilik düzenlemesinin ülkede tartışmalara yol açtığını ve ilerleyen zamanlarda kademeli emeklilik gibi uygulamaların düşünülebileceğini belirtti. Kademeli emeklilikle, kişilerin istedikleri yaşta emekli olup maaşlarında indirim yapılması ve daha sonra emeklilik yaşına geldiklerinde tam maaş almaları gibi bir düzenleme öngörülebilir.

BAĞ-KURLULARIN ERKEN EMEKLİLİK BEKLENTİSİ

Torba Yasa'nın içerisinde yer alan maddeler arasında, Bağ-Kur ve SSK prim eşitlemesi de bulunuyor. Bu düzenlemeyle esnaf ve sanatkarlar, prim eşitlemesi nedeniyle 5 yıl daha erken emekli olabilecek. Ancak, bu düzenlemeden sadece Esnaf ve Sanatkarlar Odası'na bağlı olan esnafın yararlanması bekleniyor.

SONUÇ OLARAK

EYT mağdurlarının ardından gündemde kademeli emeklilik talepleri yükseliyor. Bu konuda net bir düzenleme henüz yapılmamış olsa da, konuyla ilgili olarak Torba Yasa görüşmelerinin başlamasıyla birlikte açıklamaların yapılması ve detayların netleşmesi beklenmektedir. Daha fazla bilgi için yapılan resmi açıklamalar ve yasal düzenlemeler takip edilmelidir.

SON DAKİKA HABERLERİ
Sonraki Haber