KADEMELİ (KISMİ) EMEKLİLİK SON DAKİKA: Kısmi Emeklilik Ne Oldu? 2000 Kademeli Emeklilik Çıkacak Mı? Kısmi Emeklilik Şartları

15 Mart Cuma günü arama motorlarında kısmi emeklilik sorgusu yapan vatandaşlar son duruma odaklandı. 8 Eylül 1999 ile 30 Nisan 2008 arasında SSK’lı olarak sigortalı olan vatandaşlara kısmi emeklilik imkanı sunuldu. Peki, kısmi emeklilik ne oldu? Kısmi emeklilik nedir? İşte kısmi emeklilik şartları..

2024 yılında geçim derdine düşen emekliler için çeşitli senaryolar masaya geldi. Hayat pahalılığında yola devam eden milyonlarca emekli için kısmi emeklilik formülü geldi. 2000 sonrası kademeli emeklilik detaylarına odaklanan çok sayıda vatandaş kısmi emeklilik 2024 gelişmelerini takibe aldı. Çalışma hayatını sonlandırarak emekli günlere başlayacak olan vatandaşlar kısmi emeklilik şartları merak etti. Peki, kısmi emeklilik nedir? Kısmi emeklilik ne oldu? İşte yanıtı..

KISMİ EMEKLİLİK NE OLDU?

Kısmi emeklilik Resmi Gazete'de yayımlanan kanun teklifi ardından gündemin en merak edilen başlığı oldu. Söz konusu kısmi emeklilik sistemiyle yaklaşık 12.5 yıl prim ödeme ve 25 yıldır sigortalı olan kişiler yaş şartlarını sağladığı durumda emekli olabilecek. 8 Eylül 1999 öncesi kadınlar 50, erkekler 55 yaşında emekli olabiliyorken kısmi emeklilik yaş sınırı kadınlarda 58'e, erkeklerde 60'a yükseltildi. Kademeli emekliliğin yasalaşması halinde kadınlar 43, erkekler ise 45 yaşında emekli olabilecek.

KADEMELİ EMEKLİLİK SON DAKİKA

(Kısmi) kademeli emeklilik son dakika EYT konusuyla gündeme geldi. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, "Sosyal güvenlikle ilgili şu anda bir çalışmamız yok. Bu gelecekte olmayacak anlamına gelmiyor. Ama sosyal güvenlikle ilgili yapılacak çalışmaların daha bütüncül bir çerçevede, daha kapsamlı, bütün dengelerin gözetildiği bir anlayışla gerçekleşmesi” diye konuştu. Kısmi emeklilik maddesiyle ilgili torba yasa çalışması yapılıp yapılmadığı henüz bilinmiyor. 2000 sonrası kademeli emeklilik tahmini durumda 9 Eylül 1999 sonrası SGK, Bağ-Kur ve Emekli Sandığı girişi olan kadınlar için 43 yaş ve 6.250 pirim günü, erkekler için 45 yaş ve 6.250 pirim gün şartı aranacak.

KISMİ EMEKLİLİK ŞARTLARI

Sigortalılık Süresi: 15 yıl sigortalılık süresi gerekiyor.

Prim Gün Sayısı: En az 3600 prim günü tamamlanmış olmak.

Yaş Sınırı: Kadınlar için 50, erkekler için 55 yaş sınırı getirildi ancak bu yaş sınırı kademeli olarak yükseltildi. Kadınlar için 58, erkekler için 60 yaşa çıkarıldı.

SON DAKİKA HABERLERİ
Sonraki Haber