Kan Alınca Oruç Bozulur Mu? Vücuttan Kan Çıkarsa Oruç Bozulur Mu? Kan Aldırmak Oruç Bozar Mı?

Mübarek Ramazan ayında oruç tutacak olan vatandaşlar oruçlarının tehlikeye girip girmeyeceği durumları merak etti. Bu noktada kan alınca oruç bozulur mu sorusu yanıt aradı. Beklenen açıklama Diyanet'ten geldi. Peki, kan aldırmak oruç bozar mı? Vücuttan kan çıkarsa oruç bozulur mu? İşte yanıtı..

Oruçluyken kan verilir mi sorusu araştırılmaya başladı. Mübarek Ramazan ayında pek çok vatandaşın ana gündemi orucu bozan durumlar oldu. Bu noktada Müslümanlar kan alınca oruç bozulur mu, kan aldırmak oruç bozar mı sorularına yanıt aradı. Ramazan orucunu tutan pek çok kişinin çeşitli sebeplerle kan aldırmak zorunda olması araştırmaları başlattı. Peki, vücuttan kan çıkarsa oruç bozulur mu? Kan akarsa oruç bozulur mu? İşte yanıtı..

KAN ALINCA ORUÇ BOZULUR MU?

Ramazan’da oruçluyken kan alınca oruç bozulur mu sorusunun yanıtı kan verenin orucu bozulmaz (İbn Kudâme, el-Muğnî, 3/15). Vücuda kan almak beslenme, gıda alma kapsamına girdiği için orucu bozan durumlardandır. Hz. Peygamber (s.a.s.), “Hacamat yapanın ve yaptıranın (vücuttan tedavi maksadıyla kan alanın ve aynı amaçla vücudundan kan aldıranın) orucu bozulur” buyurmuştur. Öte yandan Resûlullah’ın (s.a.s.) oruçluyken hacamat yaptırdığı rivâyet edilmiştir. Bu iki hadisi birlikte değerlendiren bilginlerin çoğu birinci hadisi o dönemde hacamat yapan kişinin, kanı özel alet ile emerken ağzına kaçırabileceği, hacamat yaptıran ise kan verdiği için zayıf düşerek hasta olabileceği için oruçları bozulma tehlikesi ile karşı karşıya kalacağı şeklinde yorumlamış ve ikinci hadisi esas alarak kan vermenin orucu bozmayacağı sonucuna varılmış.

SON DAKİKA HABERLERİ
Sonraki Haber