Kaza kırıma uğramak ne demek? Helikopterde kırım nedir?

Gaziantep'ten gelen acı haberle birlikte, helikopter kazasında sıkça kullanılan "kaza kırıma uğradı" ifadesi gündeme geldi. İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, son dakika açıklamasında, Gaziantep'in Nurdağı ilçesi Kartal Köyü mevkiinde meydana gelen olayla ilgili"Gaziantep'in Nurdağı ilçesi Kartal Köyü mevkiinde kaza kırıma uğramıştır" ifadesini kullandı. Peki, bu ifade ne anlama geliyor?

KAZA KIRIMA UĞRADI NE DEMEK?

Kaza kırıma uğramak ifadesi, genellikle hava taşıtlarının karıştığı kazalarda kullanılır. İçişleri Bakanı'nın açıklamasına göre, Emniyet Genel Müdürlüğü Havacılık Daire Başkanlığına ait helikopter kaza kırıma uğramıştır. Bu ifade, uzman bilirkişilerin incelemeleri sonucu yapılan bir teşhistir. Kırıma uğramak, bir donanımın geri döndürülebilir hasara uğradığı anlamına gelir.

KIRIMA UĞRAMAK NEDİR?

Hava taşıtının tekrar onarılmasına müsaade edecek düzeyde hasar görmesi durumudur. Özellikle can kaybının olmaması, olayın kırım olarak nitelendirilmesine yol açar. Helikopter kırıma uğramasının sebepleri genellikle teknik veya fiziksel aksaklıklar, hava koşulları ya da yanlış iniş-kalkışlardan kaynaklanabilir. Bu tür durumlarda uçakta kırım meydana gelebilir. Kazanın detayları uzman ekipler tarafından incelenir ve kaza raporu hazırlanır.

KAZA KIRIM RAPORU

Kaza kırım raporu, genellikle havacılık kazalarını değerlendiren bir rapordur. Uzmanlar, bu raporla kaza öncesi dönemdeki düzensizlikleri, anomalileri birleştirip kazanın sebebini açıklarlar. Ayrıca, kaza raporu, hasarın ne kadar onarılabileceğini belirler.

Gaziantep'teki helikopter kazasıyla ilgili detaylar, uzman ekiplerin incelemeleri sonrasında netleşecek.

SON DAKİKA HABERLERİ
Sonraki Haber