Kürt böreği mi küt böreği mi? İşte Kürt böreğinin tarihi...

Kürt Böreği olarak bilinen özel lezzetin ortaya çıkışı, Bileceli Mehmet Efendi'nin katkılarıyla şekillenmiştir. Pülümür ile Kiğı sınırında yer alan Bileceli köyünde yaşayan Alevi-Kürtler, bu böreği İstanbul'da yaygınlaştırmış ve adını da "Kürt böreği" koymuştur.

"Bileceli Mehmet Efendi," olarak tanınan bu usta, İstanbul'da hazırladığı yağlı kömbe tariflerine sonradan "Kürt böreği" adı verilmesine öncülük etmiştir. Bu böreğin pudralı şekerle servis edilmesi de zamanla geliştirilmiş bir özelliktir.

Bileceli Mehmet Efendi'nin bu lezzeti Kasımpaşa'da gemilerde ve kum kosterlerinde çalışan Kürt işçilere satmak üzere hazırlaması, lezzetin tanıtım ve geliştirme sürecinde önemli bir rol oynamıştır. Bu eşsiz böreği tadabileceğiniz en meşhur yer ise İstanbul Karaköy'dedir.

12 Eylül döneminde 'Kürt' isminin yasaklanması nedeniyle kısa bir süre 'Sade Börek' olarak satılmış, ancak daha sonra tekrar orijinal adı olan 'Kürt Böreği' olarak piyasaya sunulmuştur.

Bu böreğin satıldığı en meşhur yer İstanbul Karaköy'dedir. Böreğin servis edilmek üzere kesilirken çıkan "küt-küt" sesi üzerinden adının "küt böreği" olduğu bu rivayetlerden biridir.

SON DAKİKA HABERLERİ
Sonraki Haber