Limon sosu nedir? Limon sosu neden yasaklandı? Limon sosu sağlığa zararlı mı?
Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Ulusal Gıda Komisyonu Toplantısı'nda yaptığı açıklamada, bal aromalı şurup ve pekmez izlenimi veren ürünlerin ardından limon sosu gibi ürünlerin yurt içi piyasaya arzının da yasaklanacağını duyurdu. Peki, limon sosu nedir, neden yasaklandı, sağlığa zararlı mı?
Limon Sosu Nedir?
Limon sosu, genellikle yemeklere ekstra lezzet katmak veya salataları tatlandırmak amacıyla kullanılan bir sostur. Limon suyu genellikle ana bileşenidir ve tarife göre diğer malzemeler de eklenebilir. Limon sosu, taze ve ekşi bir lezzet katmak için salatalar, tavuk, balık ve deniz ürünleri gibi birçok yemekte tercih edilen bir sos türüdür.
Neden Yasaklandı?
Tarım ve Orman Bakanlığı, Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü, Gıda İşletmeleri ve Kodeks Daire Başkanı Selim Kaplan, yaptığı açıklamada bu kararın, daha önce bal aromalı şurup ve pekmez izlenimi veren ürünlerde olduğu gibi tüketicilerin yanıltılmasını önlemek amacıyla alındığını belirtti. Kaplan, limon soslarında limonun az veya hiç kullanılmadığını, bu nedenle tüketicinin yanlış yönlendirildiğini ifade etti.
Sağlığa Zararlı mı?
Bakanlık yetkilileri, yaptıkları araştırmalarda limon soslarında limonun çok az veya hiç bulunmadığını tespit etti. Ancak sağlığa zararlı olduğu belirtilmese de, ürünün etiketinde yer almayan içerikler tüketicilerin yanıltılmasına neden oluyor.
Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, bu kararın öncelikle tüketicilerin sağlığını korumak, yanlış yönlendirmeleri engellemek ve katma değerli ürün üretimini teşvik etmek amacıyla alındığını vurguladı. Yumaklı, limon soslarının yasaklanmasıyla tüketicilerin daha sağlıklı gıdalara ulaşabileceğini belirtti.