Nitrojen gazı nedir, ne için kullanılır?

ABD'de tarihinde ilk defa, bir mahkumun idamında nitrojen gazı kullanıldı. Kenneth Eugene Smith, 1988 yılında bir vaizin eşini öldürmesi için kiralık katil tuttuğu suçlamasıyla ölüm cezasına çarptırılmıştı. İnfaz, nitrojen gazı kullanılarak gerçekleştirildi.

Nitrojen Gazı Nedir?

Azot ya da nitrojen, kimyasal sembolü N olan ve atom numarası 7 olan bir elementtir. Renksiz, kokusuz, tatsız ve inert bir gazdır. Dünya atmosferinin yaklaşık %78'ini oluşturur ve tüm canlı dokularında bulunur. Amino asit, amonyak, nitrik asit gibi önemli bileşikleri de oluşturan azot, birçok endüstriyel ve tarımsal alanda kullanılmaktadır.

Nitrojen Gazının Tarihçesi:

Azotun resmen keşfi, 1772'de Daniel Rutherford tarafından gerçekleştirildi. Rutherford, azotun zehirli hava olarak da bilinen bir gaz olduğunu keşfetti. Antoine Lavoisier tarafından "azote" olarak adlandırılan azot, 1790'da Fransız kimyager Jean Antoine Chaptal tarafından nitrogène şeklinde tanımlandı. Bu kelime, Yunanca kökenli nitron ve üreten anlamına gelen gène kelimelerinin birleşiminden oluştu.

Nitrojen bileşikleri, tarih boyunca bilinmekteydi ve simyacılar tarafından aqua fortis (nitrik asit) gibi maddelerde kullanılıyordu. Nitrojen, endüstriyel ve tarımsal alanda gübre, barut ve kimyasal üretimlerde önemli bir rol oynamıştır.

SON DAKİKA HABERLERİ
Sonraki Haber