RAMAZAN BAYRAMI NAMAZI KILINIŞI 2024: Bayram Namazı Nasıl Kılınır, Kaç Rekat? Bayram Namazı Farz Mı? Bayram Namazı Nasıl Kılınır Resimli

Ramazan Bayramı namazı nasıl kılınır Diyanet araştırması yapan milyonlarca vatandaş için yanıt geldi. Müslümanların gündeminde ilk sırada yer alan Ramazan Bayramı namazı kılınışı sizler için derledik. Peki, bayram namazı nasıl kılınır kaç rekat? Bayram namazı farz mı? İşte yanıtı..

11 ayın sultanı Ramazan ayının bitişiyle hanelere bayram geldi. Müslümanlar için özel bir yeri olan rahmet ve mağfiret ayı Ramazanın bitimiyle gelen Ramazan Bayramı namazı için hazırlıklar başladı. Bulunduğu ildeki Ramazan Bayramı namaz saatine göre camiye gidecek olan vatandaşlar bayram namazı nasıl kılınır kaç rekat, bayram namazı farz mı sorgusuna başladı. 10 Nisan günü idrak edilecek olan Ramazan Bayramı namazı en yalın haliyle burada. İşte bayram namazı kılınışı..

RAMAZAN BAYRAMI NAMAZI NASIL KILINIR?

Bayram namazı nasıl kılınır resimli Ramazan Bayramı ve Kurban Bayramı namazları ikişer rekattır. Bayram namazlarının camide cemaat ile kılınması uygundur. Namaz vakti geldiğinde ezan ve kamet getirilmeden imam bayram namazı için niyet eder. Cemaat de bayram namazını kılmak üzere imama uyar. Niyet edilirken "Niyet ettim Allah’ım senin rızan için Ramazan Bayramı namazı kılmaya, uydum hazır olan imama” denilir. İmam, "Allâhü ekber" diyerek tekbir alır ve ellerini bağlar. Cemaat de tekbir getirip ellerini bağlar. İmam ve cemaat içlerinden "Sübhâneke" duasını okur. Sonra İmam ve cemaat, "Allâhü ekber" diyerek tekbir alır, eller kulaklar hizasına kadar kaldırılıp yana bırakılır.

"Allâhü ekber" diyerek bir tekbir daha alınır ve eller yine yana bırakılır. Üçüncü kere "Allâhü ekber" diyerek tekbir alınır ve bu sefer eller bağlanır. Tekbirler arasında üç defa "sübhanellâhi’l-azîm" diyecek kadar beklenir. Bundan sonra cemaat susup bekler. İmam, gizlice eûzü-besmele çeker, Fatiha ve zamm-ı sûreyi sesli olarak okur, sonra rükû ve secdeler yapılır ve ikinci rekâta kalkılır.

İkinci rekâtta imam besmele çeker, "Fatiha" ve "zamm-ı sûre"yi yine sesli olarak okur. Ardından imam ve cemaat, "Allâhü ekber" diyerek tekbir alır, eller kulaklar hizasına kadar kaldırılıp yana bırakılır. "Allâhü ekber" diyerek bir tekbir daha getirilip eller yine yana bırakılır. Sonra aynı şekilde üçüncü bir tekbir daha alınır ve eller yine yana salınır. İlk rekâtta olduğu gibi ikinci rekâtta da tekbirler arasında üç defa "sübhânellahi’l-azîm" diyecek kadar beklenir. Üçüncü tekbirin akabinde "Allâhü ekber" diyerek rükûa varılır. Birinci rekâtta olduğu gibi rükû ve secdeler tamamlanır. İkinci secdeden sonra oturulur. "Tahiyyât", "Salli" "Bârik", "Rabbenâ âtinâ" ve "Rabbena’ğfirlî" duaları okunur. Sağa ve sola selam verilerek bayram namazı tamamlanır.

BAYRAM NAMAZI FARZ MI?

Bayram namazı Hanefî mezhebinde cuma namazının vücûb şartlarını taşıyan kimselere vâciptir. Şâfiî ve Mâlikîler'e göre ise müekked sünnet sayılır. Hanbelîler'e göre ise farz-ı kifâyedir. Bayram namazının sıhhat şartları Hanefîler'e göre hutbe hariç Cuma namazının sıhhat şartları ile aynıdır. Sadece hutbenin hükmü bakımından aralarında fark vardır. Cuma namazında hutbe sıhhat şartı olduğu halde bayram namazında sünnettir.

SON DAKİKA HABERLERİ
Sonraki Haber