Sarallar çetesi kimdir? Sarallar lideri kim, nereli, tutuklandı mı?

İstanbul'da faaliyet gösteren ve kökeni Trabzon'un Of ilçesine dayanan Sarallar Organize Suç Örgütü, 2021 verilerine göre Türkiye'deki en büyük ikinci organize suç örgütü olarak bilinmektedir. Liderliğini Burhanettin Saral ve Ümit Saral'ın yaptığı örgüt, 347 silahlı mensubuyla dikkat çekmektedir.

Örgütün siyasi yönelimi ülkücü çizgidedir. İstanbul Cumhuriyet Savcılığı'nın iddianamesine göre, 35-40 bin arasında taraftarı bulunan geniş bir yapıya sahiptir. Grup, 90'lı yıllardan 2005'e kadar Hüseyin Saral tarafından yönetilmiş, ardından günümüzde Burhanettin Saral liderliğine geçmiştir. Ümit Saral, Yakup Kerem Saral, İlyas Saral, ve Zafer Saral da örgütün yönetici kadrosunda yer almaktadır.

2022'de devlet tarafından yapılan iki aşamalı operasyonla 169 Sarallar mensubu adliyeye sevk edildi. Operasyon sonrasında, eski yöneticilerinin büyük kısmının cezaevinde olması nedeniyle örgütte yeni isimlerin lider konumuna geldiği belirlendi. Operasyon sonucunda Erdal Acar, Fatih Sarıalioğlu, Ali Kaplan, Mehmet Ulu, Osman Tellioğlu, Mustafa Fazlıoğlu ve Tamer Çağlar, örgütün yeni liderleri arasında yer alıyor.

Örgütte dikkat çeken isimlerden biri iş insanı Erdal Acar'dır. Acar, örgüt içinde 'sosyete sorumlusu' olarak tanımlanmaktadır. Erdal Acar'ın kurduğu racon masasında popüler isimler, Necati Şaşmaz, Erkan Petekkaya ve Sinan Engin gibi, mağdur olmuştur.

Sarallar, 2004'ten beri diğer Karadenizli mafya örgütü Şahinler ile kanlı çatışmalarla ünlüdür. Bu çatışmalara daha sonra katılan İstanbul Bahçelievler Çeteleri, Şahinlerden yana taraf alarak çatışmalara dahil oldu.

Tarihçeye göre, Sarallar mafya oluşumu, Trabzon'un Of ilçesinde yoğun olarak bulunan Sarıalioğlu ailesi içinde filizlenmiştir. Bu aile, günümüzde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın baş danışmanı olan Oktay Saral gibi önemli isimleri içinde barındırmaktadır.

1998'de Of ilçesinde meydana gelen bombalı saldırı olayı, Sarallar'ın kamuoyuna duyulmasına neden oldu. Bu saldırı, 35-40 bin kişilik geniş taraftar kitlesiyle dikkat çeken örgütün 2001 yılında tutuklanan lideri Hüseyin Saral'ın gizemli bir şekilde serbest bırakılmasına kadar uzanmaktadır. 2004-2017 yılları arasında Sarallar'ın Şahinler ve Şirinler örgütleri ile yaptığı çatışmalarda 23 kişi hayatını kaybetmiş, 1 kişi felç kalmıştır.

Bu tarihçe, Sarallar Organize Suç Örgütü'nün kökenleri, lider değişiklikleri ve çatışmalarla dolu geçmişini yansıtmaktadır. Organize suçla mücadele kapsamında devlet tarafından yapılan operasyonlar, örgütün iç yapısında değişikliklere ve yeni liderlerin ortaya çıkmasına neden olmuştur. Bu süreçte, iş insanı Erdal Acar'ın öne çıkması ve medyada geniş yankı uyandıran operasyonun detayları, örgütün gündemdeki yerini belirlemiştir.

Sarallar Mafyası, 90'lı yıllarda Hüseyin Saral liderliğinde kuruldu. Lider Hüseyin Saral'ın 2005'te hayatını kaybetmesiyle birlikte örgütte bir dizi lider ve yönetici değişikliği yaşandı. İşte Sarallar Mafyası'nın öne çıkan lider ve yöneticilerinin profili:

2005 - Yönetici: Ümit Saral Hüseyin Saral'ın ölümünden sonra intikam için oluşturulan timlerin liderlerinden biriydi. Sedat Şahin'in adamı Muzaffer Dağdeviren cinayetinde 2005 yılında tutuklandı. Sarallar-Şahinler çatışmasında Şirinler mafyasına saldırılarıyla ünlüdür. 2017'de tutuklanmış ve halen cezaevinde bulunmaktadır.

2005 - Yönetici: Yakup Kerem Saral Hüseyin Saral cinayeti sonrasında oluşturulan intikam timinin liderlerindendi. Sedat Şahin'in adamı Cüneyt Koçak cinayetinde 2005 yılında tutuklandı. 2014'te Sedat Şahin'in kardeşi Vedat Şahin'i öldürtmesiyle ünlüdür. Vedat Şahin cinayeti sonrasında yurtdışına kaçmıştır.

2005 - Lider: Burhanettin Saral Ümit Saral ve Yakup Kerem Saral'ın tutuklanması sonrasında örgüt liderliğine getirildi. Hüseyin Saral'ın ardından örgütü yöneten isim olarak ön plana çıktı. 2006 yılında Sarallar-Şahinler çatışmasında ateşkes antlaşmasında masaya oturan kişiydi. Birçok kez tutuklanıp serbest bırakıldı. 2019'da yakalandı ve halen cezaevinde bulunmaktadır.

2016 - Yönetici: Barış Saral Sarallar içinde Sedat Şahin'e suikast yapmaya yeltenmiş bir isimdir. Sedat Şahin'in çekirdek kadrosuna ajan yerleştirmesiyle ünlüdür. Suikast hazırlığı yaparken başka bir olaydan yakalanarak 2021'de tutuklandı. Halen cezaevinde bulunmaktadır.

2016 - Yönetici: Zafer Saral Kardeşi Cihan Saral ile birlikte Şahinlere ait 3 cinayeti gerçekleştirmiş, akaryakıt kaçakçılığından sorumludur. 2021'de yurtdışında yakalanarak Türkiye'ye getirilmiş ve cezaevinde bulunmaktadır.

2022 - Lider: Alaattin (İlyas) Saral Sarallar'a liderlik eden isim olarak ortaya çıktı. 2022'de gerçekleştirilen operasyonlarda lider olarak belirlendi. Ancak tutuklanamadı ve firari durumda bulunmaktadır.

2022 - Yönetici: Erdal Acar ve Yeni Yöneticiler Tümör Operasyonu'nda öne çıkan yöneticiler arasında bulunan Erdal Acar, sosyete camiasından sorumlu olarak bilinir. Sarallar'a katılmadan önce işadamıydı. 2022'de gerçekleştirilen operasyonla tutuklandı ve hakkında örgüt yöneticiliği ve nitelikli yağma suçundan dava açıldı.

Mehmet Ali Büyüksarıalioğlu Örgüt içinde liderler ve yöneticiler dışında öne çıkan isimlerden biridir. Hüseyin Saral'ın sağkolu olarak bilinen Büyüksarıalioğlu, örgüt içi bir infazda hayatını kaybetmiştir. Hüseyin Saral'ın İtalya'da kaldığı bilgisini sızdırdığı iddia edilmiş ve öldürülmesi, liderin oğlu Hüseyin Mert Saral tarafından gerçekleştirilmiştir.

Sarallar-Şahinler Çatışması (2004): 2004 yılında Hüseyin Saral liderliğindeki Sarallar Mafyası ile Sedat Şahin liderliğindeki Şahinler Mafyası arasında şiddetli bir silahlı çatışma yaşandı. Bu olayın etkileri günümüze kadar uzanmakta olup, çatışmalarda 23 kişi hayatını kaybederken 1 kişi de felç geçirdi. Karadenizli mafya örgütleri arasındaki bu çatışma, Türkiye'nin mafya tarihinde önemli bir olay olarak yerini aldı.

Tümör Operasyonu (2022): Temmuz 2022'de gerçekleştirilen geniş çaplı "Tümör Operasyonu," Sarallar Mafyası'na yönelik olarak İstanbul merkezli 13 ilde düzenlendi. Operasyon kapsamında, eski Beşiktaş yöneticisi ve ünlü iş insanı Erdal Acar, MHP Merkez Yönetim Kurulu üyesi Şahin Gürz, şarkıcı Elif Karlı'nın eşi Ahmet Cengiz Karlı, ve Sarallar soyadlı birçok örgüt mensubu dahil 169 kişi mahkemeye sevk edildi. Sorgulamalar, 27 savcı tarafından gerçekleştirildi. Operasyon sırasında Sarallar'ın lideri Alaattin Saral tutuklanamayarak firari durumda olduğu belirtildi.

Operasyon kapsamında, ünlü simalar arasında yer alan Kurtlar Vadisi dizisinin Polat Alemdar karakteriyle tanınan Necati Şaşmaz, oyuncu Erkan Petekkaya, spor yorumcusu Sinan Engin ve şarkıcı Aylin Coşkun'un mağdur sıfatıyla emniyete başvuruldu. Bu ünlü isimler, Erdal Acar'ın kurduğu racon masasında ara bulucu olaylarında mağdur oldukları belirtildi.

Süleyman Soylu Tartışması: T24 yazarı Tolga Şardan, Tümör Operasyonu'nun ikinci ayağı sonrasında İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ile İstanbul Emniyet Müdürü Zafer Aktaş arasında bilgi sızdırma tartışması çıktığını iddia etti. Şardan'a göre, Soylu, Aktaş'a operasyon öncesi neden kendisine bilgi verilmediğini sordu. Aktaş'ın, "Size her söylediğimizde sızıntı oldu" cevabını verdiği ifade edildi. Bu cevap üzerine Soylu'nun bir Emniyet Genelgesi hazırlayıp Aktaş'ı görevden almak istediği ancak Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın teklifi reddettiği ortaya çıktı.

SON DAKİKA HABERLERİ
Sonraki Haber