Schengen vizesi dijitalleşiyor! Başvuru nasıl yapılacak, ücretler ne olacak?

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu, Schengen vizesi başvurularını internet üzerinden yapma olanağı tanıyan yeni düzenlemeyi kabul etti. İşte dijital Schengen sistemi hakkında merak edilen tüm detaylar:

Dijital Schengen Başvuruları Ne Zaman Başlayacak?

AB Seyahat Bilgileri ve Seyahat Yetkilendirme Sistemi (ETIAS) üzerinden dijital başvuru platformunun geliştirilmesi 2024 yılında başlayacak. Başvuruların ise 2026'dan itibaren kabul edilmesi planlanıyor. 5 yıllık bir geçiş döneminden sonra, tüm AB üye ülkeleri 2031'de dijital başvuru sistemini tam anlamıyla kullanmaya başlayacak.

Vize Başvuruları Daha Kolay Hale Gelecek Mi?

Evet, yeni düzenleme ile vize başvurularının daha kolay yapılabilmesi amaçlanıyor. Başvuru sahipleri, konsolosluk veya büyükelçiliklere gitmek zorunda kalmadan online olarak başvuruda bulunabilecekler. Ancak başvuru için gerekli belge ve değerlendirme koşullarında bir değişiklik olmayacak. Gerekli şartlara uymayan başvurular reddedilecektir.

Dijital Schengen Vizesi Başvurusu Nasıl Yapılacak?

Schengen vizesine ihtiyaç duyan kişiler, sistem üzerinde güvenli bir hesap oluşturacaklar. Oluşturulan hesap üzerinden başvuru formunu doldurup, istenen belgeleri yükleyecekler. Daha sonra vize ücretini online olarak ödeyerek başvurularını tamamlayacaklar. Sistem, başvuruyu otomatik olarak seyahatin ana varış noktasının bulunduğu Schengen ülkesine yönlendirecek. Başvuru sahipleri, başvurularının durumunu platform üzerinden takip edebilecek ve onaylanan vizeyi internet üzerinden alabilecekler.

Dijital Vize Daha Güvenli Mi Olacak?

AB Komisyonu'na göre, dijital vize, pasaportlara işlenen kağıt üzerindeki vizelere göre daha güvenli olacak. Elektronik dosya olarak Vize Bilgi Sistemi'nde yer alacak olan dijital vize, sahtecilik ve dolandırıcılığı daha etkili bir şekilde önleyebilecek.

Kâğıda Basılı Vize Başvuruları Devam Edecek Mi?

Schengen vizesi başvuruları için dijital ortam dışında kağıda basılı başvuruların da yapılabileceği belirtiliyor. İnsani sebepler veya özel durumlar söz konusu olduğunda, başvuru sahipleri kağıt üzerinde de başvuruda bulunabilecekler. Ayrıca AB/Avrupa Ekonomik Alanı vatandaşlarının aile üyeleri de başvurularını kağıt üzerinde gerçekleştirebilecekler.

Schengen Vize Ücreti Ne Kadar?

Schengen vize başvuru ücreti, 12 yaşından büyükler için 80 Euro, 6-12 yaş arasındakilere 40 Euro olarak belirlenmiştir. 6 yaşından küçük başvuru sahiplerinden ücret alınmayacaktır.

SON DAKİKA HABERLERİ
Sonraki Haber