Seferi İken Oruç Tutulur Mu? Seferi Olmak İçin Kaç KM Gerekir? Seferiyken Oruç Tutmak Günah Mı? Oruç İçin Seferi Olmanın Şartları
Mübarek Ramazan ayında oruç için seferi olmanın şartları araştırılmaya başladı. Ramazan gününde seyahat halinde olan Müslümanlar seferi iken oruç tutulur mu sorusuna yanıt aradı. Peki, seferi iken oruç tutmak günah mı? İşte oruç için seferi olmanın şartları..
11 ayın sultanı Ramazan ayında oruç ibadetini yerine getirmek isteyen vatandaşlar oruç için seferi olmanın şartları araştırdı. Seyahat halinde olan Müslümanlar için uygun olan seferi oruç araştırması hızlandı. Arama motorlarında seferi oruç nedir sorgusu yapan vatandaşlar bir yandan da seferi iken oruç tutulur mu, seferi olmak için kaç km sorularına yanıt aradı. Beklenen açıklama Diyanet'ten geldi. Peki, seferi iken oruç tutmak günah mı? İşte yanıtı..
SEFERİ ORUÇ NEDİR?
Seferi oruç İslam dininde seyahat halinde olan Müslümanlar için uygulanan bir oruç türüdür. Seferi orucun amacı seyahat eden kişilerin yolda rahatlıkla ibadetlerini kolaylaştırmasıdır. Müslümanlar seferi oruç tutabilmek için belli bir mesafe gerekir. Normaldeki oruç mesafesinden 80 kilometrenin üzerinde bir mesafeye denk gelir. Seferi orucunda iftar vaktine kadar olan sürede oruç tutulur. Normalde güneşin batışına kadar olan süre boyunca oruç tutulurken seferi oruçta iftar vakti kadar olan süre boyunca oruç tutulur.
SEFERİ İKEN ORUÇ TUTULUR MU?
Seferi iken oruç tutulur mu yaşadığınız yerden en az 90 km uzaklıkta bir yere yolculuk yapıyorsanız seferi oruç tutabilirsiniz. Gideceğiniz yerin mesafesi en az 90 km kadar bir yerse seferi sayılırsınız. Bu yüzden geceden oruca niyet etmeyebilirsiniz. Sefer bir mazeret olduğu için kişi orucunu seferiliği başladıktan sonra bozarsa kefaret gerekmez sadece kaza gerekir. Seferi oruç tutacak kişi yolculuk yaptığı şehirde 15 günden fazla kalacaksa gittiği yerdeki iftar ve sahur saatlerine uyumlu şekilde oruç tutmaya devam edebilir.