TİP'li Tarık Ziya Ekinci hayatını kaybetti...Tarık Ziya Ekinci kimdir? Tarık Ziya Ekinci nereli? Hayatı ve biyografisi...
1925 yılında Diyarbakır’ın Lice ilçesinde doğan, 1949 yılında İ.Ü. İstanbul Tıp Fakültesi’nden mezun olan, iç hastalıkları uzmanı, siyasetçi ve yazar Dr. Tarık Ziya Ekinci vefat etti.
Türkiye İşçi Partisinin rekor kırdığı 1965 seçimlerinde 15 TİP'li milletvekilinden birisi olan Dr. Tarık Ziya Ekinci, 99 yaşında hayatını kaybetti.
TARIK ZİYA EKİNCİ KİMDİR? HAYATI VE BİYOGRAFİSİ...
1925 yılında Diyarbakır’ın Lice ilçesinde doğan, 1949 yılında İ.Ü. İstanbul Tıp Fakültesi’nden mezun olan, iç hastalıkları uzmanı, siyasetçi ve yazar Dr. Tarık Ziya Ekinci vefat etti. 1965 seçimlerinde, Türkiye İşçi Partisinden (TİP) milletvekili seçilen Ekinci, daha önce Diyarbakır-Mardin-Siirt Tabip Odası Başkanlığı ve Türk Tabipleri Birliği (TTB) Yüksek Onur Kurulu üyeliği yaptı. İstanbul Tabip Odası, Ekinci'nin vefatını "Acı kaybımız" başlığıyla sosyal medya hesabından duyurdu. TİP, 1965 seçimlerinde, 54 ilde toplam 276 bin 101 oyla yüzde 2,97 oy oranına ulaşarak TBMM'ye 15 milletvekili göndermeyi başardı. Bunlar Mehmet Ali Aybar, Rıza Kuas, Muzaffer Karan, Sadun Aren, Yahya Kanbolat, Cemal Hakkı Selek, Adil Kurtel, Behice Boran, Yunus Koçak, Şaban Erik, Yusuf Ziya Bahadınlı, Ali Karcı, Kemal Nebioğlu, Çetin Altan ve Tarık Ziya Ekinci idi. Tarık Ziya Ekinci'nin vefatıyla 15 TİP milletvekilinden hayatta kalan tek isim Yusuf Ziya Bahadanlı oldu.
PARİS'TE DOKTORLUK YAPTI
Ekinci, 1957'de CHP'de, 1960'tan sonra da Türkiye İşçi Partisinde siyaset yaptı. Yön Dergisi’nin Sosyalist manifestosunu imzaladı. Bir grup arkadaşıyla birlikte Sosyalist Kültür Derneği'ni kurdu ve Diyarbakır şubesinde başkanlık yaptı. 1965 yılına gelindiğinde Türkiye İşçi Partisi'nden Diyarbakır Milletvekili oldu. 1970 yıllarında sol gençliğin örgütlenmesinde rol oynadı. Ekinci, Türkiye'de ağırlıklı olarak Kürt öğrencilerin oluşturduğu, 1969 yılında kurulan ve 12 Mart 171 Muhtırası'ndan sonra kapatılan Diyarbakır Devrimci Doğu Kültür Ocakları’nın (DDKO) kuruluşunda görev aldı. 12 Mart Muhtırası sonrası Diyarbakır Sıkıyönetim Cezaevi’nde "Kürtçülük ve Komünizm propagandası" yaptığı gerekçesiyle üç yıl hapis cezasına çarptırıldı. 12 Eylül döneminde beş kez tutuklanan Ekinci, kısa bir süre özgür kalınca yurt dışına kaçtı. 1989’a kadar Paris’te doktorluk yaptı. Ardından Türkiye'ye tekrar döndü ve kalan cezasını kısa süreli olarak çekti. Ekinci, Hendek Operasyonları'nın olduğu 2016'da "Evladım senin gücün Erdoğan'ı devirmeye yetmez, tek taraflı silah bırakmaktan başka çare yok" dedi. Dr. Tarık Ziya Ekinci, 2020 yılında babasından kalma 614 dönüm arazisinin satışından elde ettiği gelirinin tümünü İsmail Beşikçi Vakfı'na bağışladı.