Türk Devletleri Teşkilatı nedir? Türk Devletleri Teşkilatı'na hangi ülkeler üye, ne zaman kuruldu?

MasterChef All Star'ın 150. bölümü, Türk Devletleri Teşkilatı ile özel bir buluşmaya sahne olacak. Yarışmacılar, yeni bölümde Türk Devletleri Teşkilatı'na üye ülkelerin mutfağından lezzetler hazırlayıp sunacak. Konseyde 5 üye ülke ve 3 gözlemci ülke yer alıyor. Genel amacı Türk dillerini konuşan ülkeler arasında kapsamlı iş birliğini teşvik etmek olan bu konsey, çok önemli bir hükûmetlerarası kuruluş olarak dikkat çekiyor.

Türk Devletleri Teşkilatı Nedir?

Türk Devletleri Teşkilatı (TDT) veya eski adıyla Türk Dili Konuşan Ülkeler İşbirliği Konseyi (Türk Konseyi), 2009 yılında Nahçıvan Anlaşması ile yapılandırıldı. Temel amacı Türk dilleri konuşan devletler arasında kapsamlı iş birliğini teşvik etmek olan bu teşkilat, Türkiye'nin ev sahipliğinde gerçekleşen 1992 Türk Dili Konuşan Ülkeler Zirvesi ile temelleri atılmıştır.

2006 yılında Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev'in teşkilatı önermesiyle 2009'da Nahçıvan'da imzalanan anlaşma ile resmiyet kazanan Türk Devletleri Teşkilatı, Türkiye, Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan ve Özbekistan'dan oluşmaktadır.

Gözlemci Ülkeler ve Yeniden Yapılanma

Teşkilatta gözlemci statüsünde bulunan Macaristan, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ve Türkmenistan da konseyin faaliyetlerini yakından takip ediyor.

Türk Devletleri Teşkilatı, 12 Kasım 2021 tarihinde İstanbul'da düzenlenen zirve sırasında yeniden yapılandırıldı ve Türk Devletleri Teşkilatı olarak adlandırıldı.

MasterChef All Star'ın özel bölümü, bu önemli teşkilatı daha geniş kitlelere tanıtarak Türk mutfak kültürünü uluslararası bir platformda temsil etme fırsatı sunacak.

SON DAKİKA HABERLERİ
Sonraki Haber