TÜRKİYE MİLLİ YAS BAYRAKLAR YARIYA İNDİRİLDİ: Milli Yasta Bayrak Yarıya İner Mi? Bayrak Ne Zaman Yarıya İner?

Helikopter kazasında hayatını kaybeden İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi vefatı ardından 1 günlük milli yas ilan edildi. Cumhurbaşkanı Erdoğan ulusal yas kararı ardından bayraklar yarıya indirildi. Peki, milli yas ilan edildiğinde ne olur? Milli yasta bayram yarıya iner mi? İşte yanıtı..

Kabine Toplantısı ardından ulusa seslenen Cumhurbaşkanı Erdoğan İran Cumhurbaşkanı Reisi ölümü ardından ülkede 1 günlük yas ilan edildiğini duyurdu. Son dakika milli yas bayraklar yarıya indirildi. İran'da helikopter kazasında hayatını kaybeden İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi için 1 günlük milli yas kararı verilince bayraklar yarıya indi. Peki, milli yasta bayram yarıya iner mi? Bayrak ne zaman yarıya iner? Milli yas ilan edildiğinde ne olur? İşte merak edilenler..

BAYRAKLAR NEDEN YARIYA İNDİRİLİR?

Türkiye milli yas bayrak yarıya indirme eski bir gelenektir. Milli yaslarda bayrakların yarıya indiren ülke geleneği eski deniz savaşlarına kadar uzanır. Savaş sonrası yenilen gemi, galip tarafın bayrağını asar. Bunu yapabilmek için de kendi bayrağını yarıya çeker ve üstte yer bırakır. Hangi ulustan olursa olsun denizde birbirinin yanından geçen gemilerin, geçiş süresince bayraklarını yarıya indirme geleneği bir saygı ifadesi olarak günümüzde de devam eder. 10 Kasım Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün ölüm günü olduğu için bayraklar yarıya indirilir.

BAYRAK NE ZAMAN YARIYA İNER?

Savaş, Doğal afet, kaza veya terör saldırısı sonrasında milli yas ilan edilebilir. Milli yas ilan edilen günlerde bayrakların yarıya indirilir ve eğlence programları iptal edilir. Türk bayrağı her sene 10 Kasım günü saat 9'u 5 geçe ebediyete intikal eden Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün anısına gün batımına kadar yarıya indirilir.

SON DAKİKA HABERLERİ
Sonraki Haber