Türkiye'de kayak merkezleri 2024

4 mevsimin yaşandığı ülkemiz, söz konusu kış tatili olduğunda bizlere farklı farklı seçenekler sunuyor. Kayak yapmak isteyen veya sadece karın tadını çıkarmak isteyen kişiler için ülkenin dört bir yanında çok sayıda kayak merkezi bulunuyor.

Kayak merkezleri, kış aylarında beyaz örtünün tadını çıkarmak, doğayla baş başa kalmak ve spor yapmak isteyenlerin ilk tercihi. Türkiye'nin önemli kış turizm merkezlerinde sezon, tüm hızıyla devam ediyor. Kesintisiz kayak imkanı sunan uzun pistleri ve çeşitli kış aktiviteleriyle öne çıkan tesisleri derledik.

1. ULUDAĞ KAYAK MERKEZİ/BURSA

Türkiye’de kayak tatili denilince akla ilk olarak Uludağ geliyor. Bursa şehir merkezine 35 kilometre uzaklıkta bulunan Uludağ, Türkiye’nin ilk ve en büyük kayak merkezi olarak karşımıza çıkıyor. Uzun bir sezona sahip olan Uludağ’da kayak sezonu aralık ortasından başlayarak mart sonuna kadar devam ediyor. Yıla ve sezona göre her ne kadar değişiklik gösterse de pistler bu dönemlerde kayak yapmak için uygun halde oluyor.

20’nin üzerinde piste sahip olan Uludağ kayak merkezinde kolay, orta ve zor olmak üzere her zorluk derecesine göre pistler bulunuyor. Uludağ’ın 31 pistinde 13 teleski, 1 gondola ve 10 telesiyej ile hizmet veriliyor. Klasik kayak dışında snowboard, kar motosikleti ve buz pateni gibi aktiviteler de bölgenin kış aktiviteleri arasında yer alıyor. Bu kış rotanı Uludağ’a çevirdiysen daha fazla bilgi sahibi olmak için Uludağ kayak merkezi rehberi yazısına göz atmalısın.

2. KARTEPE KAYAK MERKEZİ/KOCAELİ

Özellikle günübirlik kayak deneyimi yaşamak isteyen İstanbulluların sıklıkla ziyaret ettiği Kartepe, kaliteli pistleri sayesinde uzun süreli tatiller için de eşsiz bir kış rotası olarak biliniyor. Kasım ortalarında yağmaya başlayan kar, bölgede nisan ayının sonuna dek devam ediyor. 42 kilometrelik pist alanı ile ülkemizin sayılı kayak merkezlerinden biri olan Kartepe’de 14 doğal pist, 3 adet telesiyej ve 2 tane de teleski yer alıyor.

Türkiye’de kayak tatili yapabileceğin yerler listesinde üst sıralarda yer alan Kartepe’de, kar seviyesi sezonda 1,5 metre ila 3 metre arasında değişiklik gösteriyor. Kayak yapmayı bilmeyenlerin de ders alabileceği Kartepe’de, 4 tane kolay, 5 tane orta zorlukta ve 2 tane çok zor pist bulunuyor.

3.ERCİYES KAYAK MERKEZİ/KAYSERİ

İç Anadolu Bölgesi’nin en önemli kayak merkezlerinden Erciyes, şehir merkezine 25 km uzaklıkta yer alıyor. Saatte 26.750 kişi taşıma kapasiteli mekanik taşıma tesisleri ile Erciyes, kayak tutkunlarının sıklıkla ziyaret ettiği rotalardan. 102 kilometrelik 34 farklı pist bulunan kayak merkezinde çocuklardan profesyonel kayakçılara kadar her ziyaretçinin keyifle vakit geçirmesi için uygun bir pist alternatifi bulunuyor.

Aralık başı ile nisan başı arasında kayak için uygun olan Erciyes ulusal ve uluslararası pek çok yarışma ve etkinliğe de ev sahipliği yapıyor. Engelsiz kayak, snowboard, kar voleybolu, kar havuzu gibi etkinliklerle sezon boyunca eğlence devam ediyor.

4. SARIKAMIŞ KAYAK MERKEZİ/KARS

Türkiye’nin en doğusunda yer alan kayak merkezi, Kars il sınırları içerisinde konumlanıyor. Sarıkamış’ın aralık başından mart sonuna kadar doyasıya kayak yapabileceğiniz 25 kilometre uzunluğunda, 5 etaplı pisti mevcut. Dünya üzerinde sadece Alpler’de görülen “Kristal Kar” isimli özel bir kar tipine sahip olan kayak merkezinin pisti çam ormanları içerisinden geçiyor. Bu da ormanın rüzgarı kesmesini sağlıyor.

Kayak merkezinde toplamda 25 kilometreyi bulan 9 pist bulunuyor. 2 tane siyah, 2 tane kırmızı, 1 tane mavi ve 1 tane yeşil pist mevcut. Yeşil ve mavi pist başlangıç ve orta seviyeye, kırmızı ve siyah pist ise zor seviyeye hitap ediyor. Özellikle siyah pist kayma deneyimi gerektiren profesyonel kayakçılara göre bir pist olduğu için diğer pistlere göre daha tenha.

Hem amatör hem profesyonel kayak sporcuları tarafından tercih edilen Sarıkamış’ın pistleri deniz seviyesinden 2.200 ila 2.900 metre yükseklikte bulunuyor.

5. PALANDÖKEN KAYAK MERKEZİ/ERZURUM

Dünyadaki en uzun ve en dik pistlere sahip olan Palandöken, yılın ortalama 5 ayı kayak yapmak için elverişli. 2011’de Kış Oyunları’na ev sahipliği yapmasıyla uluslararası popülerliğini arttıran bölgeye her yıl binlerce yerli ve yabancı turist akın ediyor. Gece kayak yapma keyfini yaşatabilmek için bazı pistler özel olarak ışıklandırılıyor.

Kaymayı keyifli hale getiren “toz kar” adındaki özel kar çeşidine sahip Palandöken’de snowboard, klasik kayak ve kızak gibi kış sporu aktivitelerini her seviyede yapmak mümkün. Kayak merkezinde bulunan pistler aynı anda 12.000 kişiye kadar hizmet verebiliyor.

6. KARTALKAYA KAYAK MERKEZİ/BOLU

Bolu şehir merkezine 40 km mesafede bulunan Kartalkaya kayak merkezinin sezonunun aralık ile mart arasında olduğunu söyleyebiliriz. İstanbul ve Ankara gibi metropollere yakınlığı hem profesyonel kayakçılar hem de tecrübesi olmayan kayakçılar için özel pistlere sahip oluşu Kartalkaya’nın hem kış tatili hem de hafta sonlarında çok tercih edilmesini sağlıyor.

Bölge kayak turizmi ile bilinirliğini arttırsa da son yıllarda yayla turizmi ve doğa aktiviteleri için de sıklıkla ziyaret ediliyor. Kartalkaya’da bulunan konaklama tesislerinin bazılarında malzemelerini unutan ya da ilk kez kayak sporuyla ilgileneceği için malzemeleri kiralamayı tercih edenlere yönelik kayak odası mevcut. 25 pisti bulunan kayak merkezinde 8 teleski, 6 telesiyej, 2 babylift ve 8 skilift ile saatte 10.000 kişiye kadar hizmet verilebiliyor.

7. ILGAZ KAYAK MERKEZİ/KASTAMONU

Türkiye’de kayak tatili yapabileceğin yerler arasında Kastamonu ve Çankırı sınırları arasındaki bölgede yer alan ve uğruna şarkılar yapılan Ilgaz Dağı da var. Ormanlık bir alanda konumlanmış Ilgaz kayak merkezi özellikle Kastamonulu seyahatseverler tarafından sıklıkla ziyaret ediliyor. Şehrin mutlaka görülmesi gereken cazibe merkezlerinden Ilgaz Dağı Milli Parkı içerisinde yer alan kayak merkezi, tarihi yerlere yakınlığı ve benzersiz doğasıyla ülkemizin en güzel kayak merkezlerinden biri.

Kış ayları kadar yaz aylarında da sevilen kayak merkezinde yaz sezonunda trekking ve kamp yapabilir, bisiklet kiralayarak doğayı yakından keşfedebilir, foto safari ve kuş gözlemciliği yaparak sevdiklerinle güzel zamanlar geçirebilirsin.

8. ZİGANA KAYAK MERKEZİ/GÜMÜŞHANE

Gümüşhane’ye 40 kilometre, Trabzon Havalimanı’na ise 60 kilometre mesafede konumlanmış Zigana kayak merkezi, Karadeniz Bölgesi’nin en önemli kayak merkezlerinden biri olarak karşımıza çıkıyor. Yolunun asfalt olması sayesinde kolayca ulaşılabilen merkez, Türkiye’de kayak yapabileceğin yerler arasında en keyifli olanlardan biri. 1900 metre ile 2500 metre arasında değişen yüksekliğe sahip pistleriyle kayak severlerin beğenisini kazanan merkezde 1 adet teleskiye ve 1 adet baby lift de bulunuyor.

Konaklayabileceğin yalnızca 1 adet tesisin bulunduğu Zigana kayak merkezine günübirlik turlar da düzenleniyor. Eğer yolunuz Trabzon’a ya da Gümüşhane’ye düşerse keyifli bir deneyim için rotanı bu kayak merkezine çevirebilirsin.

kayak merkezleri Kartepe Kayak Merkezi Uludağ
SON DAKİKA HABERLERİ
Sonraki Haber