Umut Yıldız kimdir, nereli, kaç yaşında? Astrofizikçi Umut Yıldız neden NASA'dan ayrıldı?

ABD'de 10 yıldır NASA'da astrofizik ve derin uzay alanında çalışmalar yapan Umut Yıldız, ülkesine dönme kararı aldı. Türkiye'nin uzay atılımını yaşamak için NASA'dan ayrılan Yıldız'ın kariyeri ve geri dönüş kararı merak konusu oldu.

Umut Yıldız Kimdir? Umut Yıldız, 1980 yılında İstanbul'da doğdu. Ankara Üniversitesi Astronomi ve Uzay Bilimleri Bölümü'nde lisans eğitimini tamamladıktan sonra Hollanda Groningen Üniversitesi'nde yüksek lisansını ve Leiden Üniversitesi Gözlemevi'nde Molekül Astrofiziği alanında doktorasını tamamladı. Yıldız, Herschel Uzay Teleskobu'nu kullanarak yıldız oluşum bölgelerinde su ve oksijen moleküllerinin keşfini yapan takımda da yer aldı.

NASA'daki Kariyeri NASA/JPL'de (Jet Tahrik Laboratuvarı) 10 yıl boyunca astrofizik ve derin uzay iletişimi alanlarında çalışan Yıldız, birçok projede yer aldı. Yıldız'ın çalışma konuları arasında derin uzay iletişimi, yıldız oluşumu ve büyük veri analizi ile bilgi madenciliği bulunuyor.

Türkiye'ye Dönüş Kararı Umut Yıldız, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada Türkiye'ye dönüş kararı aldığını duyurdu. Yıldız, "Artık bu deneyimlerimi Türkiye'de değerlendirmek ve Türkiye'nin uzay atılımını hep beraberce yaşamak için NASA'dan ayrılıyorum" dedi.

21 Yıl Sonra Türkiye'ye Dönüş Son 21 yıldır ABD'de yaşamasına rağmen aslında ülkesinden hiç ayrılmadığını belirten Yıldız, Türkiye'de uzay bilincini artırmak, gençlerle iletişim kurmak ve bilimsel çalışmalara katkıda bulunmak istediğini ifade etti. Yıldız, "Ülkemde uzay ve bilim konularında yapacak çok fazla iş var. Hep beraberce yapmak ümidiyle, yepyeni başlangıçlara" şeklinde konuştu.

Umut Yıldız'ın Türkiye'ye dönüşü, uzay ve bilim alanındaki çalışmalarına yeni bir sayfa açarken, ülkemizdeki uzay çalışmalarına katkı sağlaması bekleniyor.

SON DAKİKA HABERLERİ
Sonraki Haber