Vegan yemek tarifleri: Besleyici ve lezzetli 5 tarif
Evde kolayca hazırlayabileceğiniz 5 farklı vegan tarifi ile siz de sağlıklı beslenmeye bir adım atabilirsiniz. İşte, pratik vegan tarifleri...
Vegan, en basit anlatımıyla hayvansal ürünleri kullanmayı reddeden bir beslenme türüdür. Vejetaryen beslenme ile sık sık karıştırılsa da, vegan beslenme de hayvanlardan elde edilen süt, yoğurt, bal gibi besinler de tüketilmemektedir. Vegan beslenmenin sağlık açısından birçok faydası vardır. Bu yüzden uzmanlar tarafından da önerilen bir beslenme türüdür. Siz de vegan beslenmeye geçmek ve mutfağınızda vegan tariflerine yer vermek istiyorsanız, hazırladığımız listeden ilham alabilirsiniz.
YEŞİL MERCİMEK ÇORBASI TARİFİ İÇİN MALZEMELER
- 1 su bardağı yeşil mercimek (haşlanmış)
- 2 adet soğan
- 1 çay bardağı arpa şehriye
- 1 yemek kaşığı salça
- 3 yemek kaşığı sıvı yağ
- 1 küçük boy havuç
- 1 tatlı kaşığı nane
- Yeşil mercimek suyu
- 7 su bardağı sıcak su
- Tuz
YEŞİL MERCİMEK ÇORBASI TARİFİ NASIL YAPILIR?
- Yeşil mercimek 1 litre su ile haşlanır.
- Mercimekler yumuşadıktan sonra dağılmasına izin vermeden ocaktan alınır.
- Suyu ayrı bir kaba süzülür.
- Tencereye sıvı yağ alınır.
- Küçük doğranmış soğan eklenerek kavrulur.
- Salça eklenerek kavurmaya devam edilir.
- Havuç ince ince doğrandıktan sonra tencereye alınır, karıştırılır.
- Arpa şehriye eklenerek kavurma işlemine devam edilir.
- Son olarak 1 tatlı kaşığı kuru nane ilave edilir.
- Süzmüş olduğumuz mercimek suyuna 1,5 litreden biraz az olacak şekilde su eklenir tencereye alınır.
- Kaynadıktan sonra mercimekler ilave edilir.
- Havuçlar yumuşayana kadar pişirilir.
- Son olarak tuzu eklenir ve ocaktan alınır. Afiyet olsun.
VEGAN MUZLU ÇİKOLATALI KEK TARİFİ İÇİN MALZEMELER
- 1 yemek kaşığı toz keten tohumu
- 3 yemek kaşığı su
- 1. 5 su bardağı un
- 1/2 (yarım) su bardağı eritilmiş hindistan cevizi yağı
- 3 tane olgunlaşmış muz
- 3/4 (bir yarım+bir çeyrek) su bardağı şeker
- 1/2 (yarım) su bardağı elma püresi ( şekersiz )
- 1 paket kabartma tozu
- 1 çay kaşığı karbonat
- 1/4 (çeyrek) su bardağı kakao
- 1/3 su bardağı vegan çikolata
- 1 çay kaşığı vanilya esansı ( sıvı vanilya )
- Yarım çay kaşığı tuz
VEGAN MUZLU ÇİKOLATALI KEK TARİFİ NASIL YAPILIR?
- Fırını 200 dereceye ayarlayın.
- Keten tohumu ve suyu karıştırarak 5 dakika jel kıvamına gelmesini bekleyin.
- Muzları soyup ezin ve jel kıvamını almış keten tohumunu ekleyin, karıştırın.
- Şekeri, hindistan cevizi yağını, elma püresini ve vanilyayı ekleyin, karıştırın.
- Karbonatı, kabartma tozunu, kakaoyu ve tuzu da ekleyerek tekrar karıştırın.
- Unu 3 e bölerek yavaş yavaş karıştırarak ekleyin.
- Son olarak çikolatayı da ekleyip karıştırın.
- Hindistan ceviziyle yağladığınız tepsiye dokun ve 20-25 dk pişirin. Kürdan veya bıçakla kontrol edin, yapışmıyorsa hazır demektir.
- 5-10 dk dinlendirdikten sonra servise hazır.
KURU PATLICAN YEMEĞİ TARİFİ İÇİN MALZEMELER
- 1 yemek tabağı dolusu kadar kuru patlıcan
- 1 adet kuru soğan
- 2 diş sarımsak
- 1 yemek kaşığı salça
- Sıvı yağ
- Tuz
- Pul biber
- Sıcak su
KURU PATLICAN YEMEĞİ TARİFİ İÇİN NASIL YAPILIR?
- İlk olarak kuru patlıcanları kaynar suya koyup, yumuşayana kadar haşlayın. Yumuşayan patlıcanları süzün.
- Sıvı yağda, küp küp doğranan soğan ve sarımsağı pembeleşene kadar kavurun.
- Ardından salçayı ilave edin. Salça kokusu çıkana kadar kavurun.
- Patlıcanları, tuzu ve biberini ekleyip, salçada bir kez çevirin.
- Yarısından biraz üzerini çıkacak kadar sıcak suyunu ekleyin ve pişirin.
GLUTENSİZ VEGAN PİZZA TARİFİ NASIL YAPILIR?
- 2 su bardağı çiğ karabuğday unu
- 1 su bardağı ılık su
- 4 çorba kaşığı zeytinyağı
- 1 çorba kaşığı karnıyarık otu tozu
- 1 çorba kaşığı hindistan cevizi şekeri
- 2 çay kaşığı kaya tuzu
ÜST MALZEMELERİ
- 1 tatlı kaşığı acı biber salçası
- Çay kaşığının ucuyla sarımsak tozu
- Kenarları ve üstü için besin mayası
- 1 su bardağı kadar vegan mozzarella peynir rendesi
- Doğranmış kuru domates ve yeşil zeytin
- Karabiber, kimyon, bol kekik
- Tere ya da roka
GLUTENSİZ VEGAN PİZZA TARİFİ NASIL YAPILIR?
- Hamurun malzemeleriyle ele yapışmayan bir hamur hazırlayın. Kulak memesi kıvamında olmalı diyebilirim.
- Hazır olan hamuru oklavayla pizza ebadında açın kenarlarına besin mayası koyup kıvırın, siz isterseniz rende kaşar peyniri koyabilirsiniz.
- Üzerine sürmek için bir tatlı kaşığı acı biber salçasını azıcık suyla beraber açın ve içine çay kaşığı ucuyla sarımsak tozu ve bol kekik koyup karıştırın.
- Sonra kaşığın tersiyle iki pizzanın ortasına sürün. Taze peynir tüketmemek artık bir sorun değil, çünkü vegan ve glutensiz nefis bir mozzarella peynir yapılmış.
- Salçanın üzerine de bol bol bu peyniri rendeleyin. Sonra da üzerine diğer malzemeleri (roka hariç) yerleştirip baharatları serpiştirin.
- Üzerine yine bir miktar daha mozzarella rendeleyin. En son da biraz zeytinyağ gezdirebilirsiniz. 180 derece fırında yaklaşık 30 dakikada pişiyor.
- Pizza piştikten sonra üstüne tere ya da roka koyarak afiyetle tüketin.
TAM ÖLÇÜLÜ ETSİZ ÇİĞ KÖFTE TARİFİ İÇİN MALZEMELER
- 2 su bardağı ince bulgur
- 2 su bardağı esmer köftelik bulgur
- 2 su bardağı kaynar su
- 3 yemek kaşığı domates salçası
- 2 yemek kaşığı tatlı biber salçası
- 1 yemek kaşığı acı biber salçası (acısını damak tadınıza göre ayarlayabilirsiniz)
- 2 tane orta boy soğan
- 1 çay bardağı zeytinyağ
- Yarım çay bardağı nar ekşisi
- 3 tane domates
- 2-3 yemek kaşığı isot
- 4 yemek kaşığı kırmızı biber
- 2 yemek kaşığı sumak
- 1 çay kaşığı karabiber
- 1 yemek kaşığı tuz
TAM ÖLÇÜLÜ ETSİZ ÇİĞ KÖFTE TARİFİ İÇİN NASIL YAPILIR?
- 4 su bardağı bulguru 2 su bardağı kaynar su ile ıslatın ve üzerini kapatın.
- Baharatları da ekleyip, karıştırın ve üzerini kapatın diğer malzemeleri hazırlayana kadar.
- Soğan ve salçayı videoda görüldüğü gibi rendeleyin.
- Maydanoz hariç diğer malzemeleri ekleyip, 20-30 dakika yoğurun. Ben mutfak şefinde yoğurmayı tercih ettim ama elinizle de yoğurabilirsiniz.
- Kıvamını daha iyi ayarlamak için maydanoz ve biraz daha zeytinyağı ekleyip, 10 dakika daha elimde yoğurup, şekillendirip, servis tabağına alın.