Yılbaşı sofralarınızı süsleyecek meze tarifleri

Yılbaşı akşamları, sevdiklerinizle bir araya gelip keyifli bir şekilde vakit geçireceğiniz özel anlardır. Bu anları daha da renklendirmek ve lezzet katmak için özel meze tarifleri denemeye ne dersiniz? İşte, yılbaşı sofralarınızı süsleyebileceğiniz pratik meze tarifleri:

1. Kovboy Havyarı

Malzemeler (6 kişilik):

  • 1 su bardağı Meksika fasulyesi
  • 1 küçük boy ince doğranmış kırmızı soğan
  • 1 çay bardağı suyu süzülmüş mısır
  • 1 su bardağı küp küp doğranmış çeri domates
  • 2 adet kırmızı veya yeşil biber
  • 1 adet avokado
  • Yarım su bardağı börülce

Sosu için:

  • 6 yemek kaşığı sızma zeytinyağı
  • 5 yemek kaşığı limon suyu
  • 3 yemek kaşığı doğranmış taze kişniş veya maydanoz
  • 1 yemek kaşığı acı sos
  • Yarım çay kaşığı kimyon
  • 1 çay kaşığı tuz

Yapılışı:

  1. Küçük bir kapta sosu hazırlayın: Zeytinyağı, limon suyu, kişniş, acı sos, kimyon ve tuzu birlikte çırpın. Bir kenara koyun.
  2. Büyük bir kapta kalan ana malzemeleri birleştirin ve iyice karıştırın.
  3. Hazırladığınız sosu malzemelerle karıştırın ve servis yapmadan önce buzdolabında bir süre dinlendirin.

2. Közlenmiş Kırmızı Biberli Humus

Malzemeler (8 kişilik):

  • 3 adet közlenmiş kırmızı biber
  • 2 su bardağı haşlanmış nohut
  • 1/4 su bardağı tahin
  • 2 diş sarımsak
  • 2 adet limonun suyu
  • 1 çay kaşığı tuz
  • Yarım çay kaşığı kimyon
  • 1/4 su bardağı zeytinyağı
  • Servis için: isteğe bağlı kıyılmış maydanoz, zeytinyağı ve minik biber parçaları

Yapılışı:

  1. Közlenmiş kırmızı biberleri kurulayın ve fazla suyunu alın.
  2. Biber, nohut, tahin, sarımsak, limon suyu, tuz ve kimyonu mutfak robotunda birleştirin. Karışım pürüzsüz olana kadar 3-4 dakika karıştırın.
  3. Makinenizin bozulmaması için gerekirse 1 yemek kaşığı soğuk su ekleyin ya da zeytinyağı ekleyerek 10 saniye daha işlem yapın.
  4. Humusu servis kasesine aktarın ve üzerine isteğe bağlı olarak maydanoz, kırmızı biber ve zeytinyağı ekleyerek servis yapın

Fırında Kaşarlı Mantar Tarifi

MALZEMELER:

  • 800 gram mantar
  • 2 yemek kaşığı tereyağı
  • 2 diş sarımsak (isteğe bağlı)
  • Tuz ve karabiber
  • 1 su bardağı rendelenmiş kaşar peyniri
  • 1 çay bardağı sıvı yağ
  • Yarım su bardağı su
  • Maydanoz (servis için)

YAPILIŞI:

  1. Mantarları temizleyip dilimleyin. Tereyağını tavada eritin, isteğe bağlı olarak sarımsakları ekleyin ve kokusu çıkana kadar kavurun.
  2. Mantarları da tavaya ekleyin, suyunu salıp çekene kadar soteleyin. Tuz ve karabiber ekleyerek baharatlandırın.
  3. Fırın tepsisine mantarları yayın ve üzerine rendelenmiş kaşar peynirini serpin.
  4. Sıvı yağ ile suyu karıştırın, bu karışımı mantarların üzerine eşit şekilde gezdirin.
  5. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında kaşar eriyene ve üzeri kızarana kadar pişirin.
  6. Fırından çıkardığınız mantarları maydanoz ile süsleyerek sıcak servis yapın.

Muhammara Tarifi

MALZEMELER:

  • 3-4 yemek kaşığı kırmızı biber salçası
  • 1 çay bardağı ceviz içi (isteğe bağlı olarak kavrulmuş)
  • 4 adet közlenmiş kırmızı biber
  • Yarım su bardağı bayat ekmek içi (robotta çekebilirsiniz)
  • 1 çay bardağı zeytinyağı (isteğe bağlı azaltabilirsiniz)
  • 1 yemek kaşığı nar ekşisi
  • 1 diş sarımsak (isteğe bağlı, rendelenmiş)
  • 1 tatlı kaşığı pul biber (isteğe bağlı, miktarı damak zevkinize göre ayarlayabilirsiniz)
  • Tuz (damak zevkinize göre ayarlayabilirsiniz)
  • İsteğe bağlı karabiber veya kimyon

YAPILIŞI:

  1. Kırmızı biber salçasını derin bir kaba alın.
  2. Rendelenmiş bayat ekmek içini, ceviz içini, zeytinyağını ve nar ekşisini ekleyin.
  3. İsteğe bağlı olarak rendelenmiş sarımsak ve pul biberi de ilave edin.
  4. Malzemeleri iyice karıştırın ve bir miktar tuz ekleyin.
  5. Muhammarayı buzdolabında en az bir saat dinlendirin.
  6. Servis öncesi üzerine zeytinyağı gezdirebilir ve ceviz içi serpiştirebilirsiniz.

PEYNİR DOLGULU BİBERLER TARİFİ

MALZEMELER:

  • 12 adet kapya biber (rengi fark etmez)
  • 1 kase beyaz peynir
  • 1 kase lor peyniri
  • 2 yemek kaşığı çörek otu
  • 2 diş kıyılmış sarımsak (isteğe bağlı)
  • 2 yemek kaşığı zeytinyağı (isteğe bağlı, artırabilirsiniz)
  • İsteğe bağlı tuz ve karabiber

YAPILIŞI:

  1. Önce biberleri ortadan ikiye kesin ve içini ayıklayın.
  2. Beyaz peyniri ufalayın ve bir kaba alın. Sarımsakları bu aşamada ekleyebilirsiniz.
  3. Karışıma yağı, çörekotunu, karabiber, tuz ve lor peynirini ilave edip tekrar karıştırın.
  4. Biberlerin içini bu karışımla doldurduktan sonra önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında pişirin.
  5. Pişen biberleri fırından alın ve üzerine isteğe bağlı olarak zeytinyağı gezdirin.

Bu nefis peynir dolgulu biberler tarifi, sofralarınıza lezzet katacak. Afiyet olsun!

Kaynak: Delish, the Roasted Root, Food and Wine.

SON DAKİKA HABERLERİ
Sonraki Haber