Zorunlu Deprem Sigortası DASK nedir? DASK kapsamı nedir? DASK nasıl yaptırılır?

Türkiye'de sık sık yaşanan depremler nedeniyle deprem sigortası giderek daha fazla önem kazanmaktadır. 1999 yılında meydana gelen Gölcük depremi DASK yani Doğal Afetler Sigortaları Kurumu'nun ortaya çıkmasına ve zorunlu hale getirilmesine sebep olmuştur. 2023 yılında Kahramanmaraş merkezli depremlerin yıl dönümünde DASK bir kez daha gündeme geldi.

DASK NEDİR?

DASK, vatandaşlara zorunlu deprem sigortası sağlayan ve bu sigortanın yönetiminden sorumlu olan bir kamu kuruluşudur. Gölcük depremi gibi büyük felaketlerin ardından oluşturulan DASK, benzer zararların tekrar yaşanmaması için kurulmuştur.

DASK NELERİ KAPSAR?

Zorunlu Deprem Sigortası, deprem ve depremden kaynaklanan yangın, yer kayması ve tsunami risklerine karşı maddi güvence sağlar. DASK sadece deprem sarsıntısının konuta verdiği zararı değil, depremin sonucu oluşabilecek diğer büyük zararlara da güvence verir.

DASK POLİÇESİ NASIL YAPILIR?

DASK poliçesi, sigorta şirketleri aracılığıyla yaptırılan bir deprem sigortasıdır. DASK, ülke genelinde sigorta şirketleri, acenteler ve banka şubeleri aracılığıyla yaygınlaştırılır. Düşük prim maliyetleriyle herkesin bu güvenceye sahip olmasını kolaylaştırmayı hedefler.

DASK'IN AMAÇLARI NELERDİR?

  • Bütün konutları depreme karşı güvence altına almak
  • Mali hasarların yükünü reasüre ederek paylaşmak
  • Devletin deprem kaynaklı giderlerini azaltmak ve gelecekte oluşabilecek hasarlar için fon oluşturmak
  • Sağlıklı yapılaşmaya katkı sağlamak
  • Toplum genelinde sigorta bilincinin gelişmesine destek olmak

Türkiye'nin deprem riski altında bulunması nedeniyle DASK gibi kurumlar, vatandaşların maddi güvence altına alınması ve olası afetlerde zararlarının en aza indirilmesi için büyük önem taşımaktadır.

SON DAKİKA HABERLERİ
Sonraki Haber