Birazda Hemşirelik mesleği üzerine konuşalım...
Hemşireler Haftası, Dünya genelinde Nightingale'in doğum günü olan 12 Mayıs haftası, ülkemizde de Hemşirelik Haftası olarak kutlanmaktadır.
Bu haftada özellikle Sağlık kurum ve kuruluşları ile çok sayıda sivil toplum kuruluşları, Sağlık Bakanlığı bünyesindeki eğitim kurumları ve Üniversitelerimizde seminer, konferans, panel veya buna benzer eğitim toplantıları ile bu meslek derinlemesine irdelenir ve geliştirilmesi yönünde hangi adımların atılması gerektiği tartışılır. Sonuç kararları devletin yönetim organlarına gerek tavsiye gerek iş birliği veya rica mektubu şeklinde sunulur.
Bunun yanında bazı kurum ve kuruluşlar Hemşirelik meslek grubunun ve sahada hizmet üreten meslektaşlarının motivasyonunu artırmaya yönelik konserler, balolar, yemek veya kokteyl tarzında motivasyon geceleri ile bu meslek grubunu onur’e etmeye yönelik programlar sergilerler.
Peki bunca yapılan plan ve program hemşireliğin gelişimi ve temsili noktasında herhangi bir etkisi olmuş mudur?
Bu konunun cevabı aslında pekte iç açıcı değil.
Hemşirelik mesleği ülkemizde hiçte olması gerektiği yerde değildir.
Bunun çok sayıda sebebi var kuşkusuz.
Bunlar tartışmaya açık konular.
Yaklaşık 3 yıldır bir sivil toplum kuruluşu yöneticisi olarak bana soracak olursanız bunun tek bir cevabı var.
Gayet acık, net ve şeffaf.
HEMŞİRELER MESLEKLERİNE SAHİP ÇIKMIYORLAR…
Bu sahip çıkmamanın bir bedeli oluyor şüphesiz.
O bedeli de hemşireler hep birlikte ödüyorlar.
Ve ödemeye de devam edecekler.
Neyse birazda sahada hemşireler ne yapar ona değinmek istiyorum.
Değerli dostlarım
Yaklaşık 6 yıl önce kaleme aldığım bir yazı ile hemşireliği anlatmak istedim sizlere. 6 yıl önce kaleme aldığım bu durumdan hiçbir tanesi bile değişmedi her nedense.
Umarım bu yazı sizlerin de hemşireleri anlamanıza vesile olacaktır.
Bu güzel yazıyı okumanızı diliyor. Sağlık sistemimizin en değerli yapı taşı ve mensubu olmaktan onur duyduğum, ülkemizin ve dünyanın gelecekteki en değerli meslek grubu olacak olan Hemşireliğe hep birlikte sahip çıkmayı diliyorum sevgi ile kalalım diyorum.
• Öyle kolay olmuyor...HEMŞİRE DEYİP GEÇİLİYOR.
• Bir miktar para kazanmak için mi yoksa kendine güzel bir gelecek sağlayabilmek için mi. Eşiyle standartlarını sağlayabilmek yada çocuğuna güzel bir gelecek vaad edebilmek. Yani tıpkı diğer meslekte çalışanlar gibi... Ne ararsan var bu meslekte. Ama kimsenin bilmediği çok çok karmaşık şeylerde.
• *Meselâ çocuk yoğun bakımda çalışıp aylarca cihazlara bağlı kalmış bir bebeğin annesine şevkatini veren bir hemşire. Gün boyu kıyaslar yapan ve annesine sarıldığında hüngür hüngür ağlayan biri, hiç kan bağı olmadığı halde kendini onun yerine koyan ve hüngür hüngür ağlayan birileri. (Gaddar olmakla suçlanıyor )
• *Mesela büyük yoğun bakımda aylarca cihaza bağlı kalan bir yaslıya her gün bakim yapmak zorunda olan kendi çocuğu iğreneceğinden emin olduğunuz o altını kirletme olayı var ya, hiç iğrenmeden alan birileri var mesela. Hiç parayla ölçülür bir mesele değil bu olayda. (Suratları hiç gülmüyor deniliyor. )
• *Meselâ Kalp krizi ile gelip Anjio olan bir hasta tüm yediklerini üzerinize çıkarsa ne olur sizce. Bir şey olmaz bu olay normal karşılanır bizde. Çünkü sık sık görünmektedir de. ( işini ciddiyetle yapmadı deniliyor )
• *Meselâ Acile gelen bi hastaya saatlerce uğraşır geri döndüremezsiniz ya. Sonra lavaboya gidip gözyaşlarını tutamayan kişidir HEMSIRE. (Hiçte profesyonel değil oluyor )
• *Meselâ Onkoloji de yatan bi hastayla akraba gibi olandır hemşire, telefonu kayıtlıdır mesela o hastanın eşinde veya kızında ikide bi arar dertleşirler işte. ( kural yasa tanımıyor oluyor)
• Aslında kimse bilmez hemşire hem anadır gece herkes çocuğuna sarılıp uyurken o nöbette çocuğum aç mı uyudu acaba bu gece diye içi içini yiyen biri işte.
• Aslında kimse bilmez bayramlarda herkes ailesiyle bayram geçirirken o nöbet tutacak olmanın burukluğu ile ana ve babası na gelirim diye söz veremeyen biri işte
• Aslında bu nöbet mevzuları yüzünden is arkadaşına yıllarca ısınamayan, ısınsa bile bir gün sitem etmek zorunda kalan sorumlularına ve yöneticilerine karşı daima problemli insanmış izlenimi yaratılan bir meslek iste.
• Aslında bu meslektekiler özünde BEYAZ MELEK, toplumda BİZDEN BİRİ, siyasette HİC OLMAYAN, sorunları DİKKATE DAHİ ALINMAYAN.
• Hocaya kızsa BAĞIRILAN. oda temiz olmadığında TEHDİT EDİLEN. Yeri geldiğinde İPİ ÇEKİLEN.
• Evet bu günkü konumuz HEMSİRE.
• *Hemşire olmazsa olmaz. Hemşire zaten kolay olunmaz. Kolaydır dışarıdan bakana, Ailesi bilir çektiğini anlayana...*
• Yine kutlayalım hep birlikte HEMŞİRELER HAFTASI KUTLU OLSUN DİLEKLERIYLE...