NEDEN TENİS?

Değerli Nokta Gazetesi okurları… İlimizde kısa bir süre önce yayın hayatına başlayan Nokta Medya’ya başarılar dilerim.

Bundan sonra ben de makalelerim ile sizlerle birlikte olacağım.

İlk yazımda tenis sporunun faydalarından bahsedeceğiz.

Devam eden süreçte de bu sporun inceliklerini, yerel ve ulusal çaptaki organizasyonları ve faaliyetleri aktarmaya gayret edeceğim.

DÜZENLİ OYNANIRSA

Tenis sporuna her yaşta başlayıp öğrenebilirsiniz ve günümüzde birçok yerde oynama imkanı bulabilirsiniz. Tenis sporu zannedildiği kadar da pahalı değildir.

Kadın ve erkek beraberce oynanabileceği gibi, ferdi ve grup olarak da oynayabilirsiniz.

Tenis, fiziksel olarak vücudunuzdaki tüm kasları ve beyninizi koordineli olarak çalıştırır.

Sakatlanma riskiniz diğer sporlara göre çok daha azdır.

Form tutmanızı sağlar. Çünkü yağ ve kalori yakımını en yüksek seviyelere çıkarır.

Düzenli tenis oynayarak stres yönetiminizi kolaylaştırmış olursunuz, birçok hastalığa karşı önlem almış olursunuz.

Sigara alkol gibi alışkanlıklardan uzak kalmanızı sağlar.

Sosyalleşerek yeni bir çevre ve arkadaş grubu kazanırsınız.

Kendinize güveniniz ve disiplininiz artar.

Liderlik özellikleriniz gelişir, anlık doğru kararlar alabilmenizi geliştirir.

Sporun tüm faydalarının ne olduğunu, tenis oynarken fazlasıyla hissedersiniz.

Kısacası tenis, spordan öte bir yaşam biçimidir.

TENİSİN TARİHÇESİ

Tenis sporu bin yıl kadar önceye dayanır. 1874'te Binbaşı Walter Clapton Wingfield bu oyunu ilerletebilme fırsatı kazandı ve "Sphairistike" ismiyle bu oyunun patentini aldı. Daha sonraları bu isim "Çim tenisi" haline dönüştü. 1872'de Binbaşı Harry Gem ve Augurio Pereira'nın Leamington Spa bölgesinde kurduğu kulüp ise tarihin ilk tenis kulübü olarak bilinir.

1977’DEN SONRA TENİS ADINI ALDI

Kadın ve erkeğin aynı anda oynayabildiği nadir oyunlardan olduğu için “Çim Tenisi” kısa sürede popüler oldu. Sadece çim üzerinde değil her türlü yüzeyde ve kapalı alanlarda da oynandı. Bu yüzden 1970’lere kadar oynandığı, yüzey ne olursa olsun bu oyunun ismi Çim Tenisi olarak kaldı. 1970'lerde ülkeler çim kelimesini atarak kısaca “Tenis” demeye başlasalar bile “Uluslararası Tenis Federasyonu” oyunun ismini 1977 yılına kadar değiştirmedi. İngiltere Tenis Federasyonu kendine hala Çim Tenis Birliği demektedir.

KURALLAR ÇOK SAĞLAM

İlk tenis turnuvası 1877 yılında Wimbledon'da düzenlendi. Turnuva komitesi kuralların ihtiyacı karşılamadığına karar verdi ve dönemin “Kroket kulübü’nün” üç üyesine kuralları belirleme ve düzenleme görevi verdi. Bu kişiler görevlerini o kadar iyi yaptılar ki, koydukları kurallar hala temel olarak kullanımdadır.

TENİSİN TÜRKİYE'DEKİ GELİŞİMİ

Türkiye’de tenis ilk olarak 1900’lü yıllarda İngiliz diplomatlar aracılığıyla Türkiye’ye tanıtıldı. 1905 yılında İzmir, Bornova ve Karşıyaka’da İngilizler kendi aralarında oynanıyordu. Türkler ilk defa tenis oynadıkları tarih ise 1915’tir. 1915 ten itibaren Amerikan kolejlerinde tenis oynanmaya başlandı. Fenerbahçe’de tenis kulübünün kurulmasıyla Fuat Hüsnü Kayacan ilk Türk tenis hareketini başlattı. Tenisçilerimizin uluslararası alanda ilk kez katıldıkları 1930 Balkan şampiyonasında, çiftlerde Sedat Erkoğlu-Vahram Şirinyan 1. oldular.

İLK BAŞKAN SERVEY BEY’Dİ

1923 yılında kurulan Tenis Federasyonu’nun ilk başkanlığına Server Bey getirildi. 1939’da bağımsız olan federasyonun başkanlığını Kerim Bükey üstlendi. Türk milli takımı, Davis Cup’a ilk kez 1948 yılında katıldı ve ülkemizde oynanan karşılaşmada Yugoslavya’ya 5-0 mağlup oldu. Bundan sonra uzun süre Davis Cup’ta tur geçemeyen takımımız ilk galibiyetini 1974’de Lübnan’ı 3-2 yenerek aldı.

GELİŞİYORUZ

Türkiye Tenis Federasyonun en önemli amaçlarından birisi, tenis sporunun ülkemizde yaygınlaştırılması, geliştirilmesi ve ülkemizin uluslararası alanda söz sahibi olmasıdır. Ülkemizde her yıl ulusal ve uluslararası birçok senyor ve performans(altyapı) turnuvası düzenlenmektedir. Daha sonraki yazılarımızda ülkemizdeki ve ilimizdeki performans ve senyor tenisinin gelişimi ve durumu ile ilgili konulardan bahsedeceğiz.

BAZI TENİS TERİMLERİ

FOREHAND: Teniste vuruş teknikleridir.Basitçe anlatmak gerekirse raket tuttuğunuz elin ve kolumuzun iç yüzeyiyle yaptığımız vuruştur.

BACKHAND: Raket tuttuğunuz elin ve kolumuzun dış yüzeyiyle yaptığımız vuruştur.

SERVİS: Yine basitçe anlatmak gerekirse, bir oyuncunun elindeki topu havaya attıktan sonra, raketle vurarak karşı sahaya göndermesi ve oyunu başlatmasıdır.

WINNER: Kazanan vuruş

ACE: Atılan serviste top kimseye değmeden direkt sayı olursa bu servis ACE olarak tanımlanmaktadır

SON DAKİKA HABERLERİ

Ali Kolburan Diğer Yazıları