Bilgisayar/yazılım mühendisliği okumak mantıklı mı?

Meslekte resmi olarak 17.yılım, resmi olmadan ise oniki yaşından kod yazan birisi olarak 23 yıldır bu sektörden ekmek yiyip, maddi gelir elde ediyorum.

Maddi gelir elde etmeden ziyade, zevkle bu işi yapıyor kendimi geliştirmeye bayılıyorum.

Mesleklerde temel kriterlerin başını bu çekiyor zaten;

  • Severek yapmak,
  • İstekli olmak,
  • Sürekli araştırmak,
  • Hedefler koymak..

Uzun yıllardır bu sektörde olmanında verdiği deneyimle bu yıl inanılmaz sorulan bir soruyu geçte olsa burada cevaplamak istiyorum. Hem sosyal medya olsun hem de çevremden olsun sorulan soru " Bilgisayar mühendisliği okumak mantıklı mı abi? " oldu..

Bu soruya tek cümlede cevap vermeyi asla doğru bulmadım, bulmuyorun. Neden derseniz mühendislik günümüzde artık doktorlar kadar kıymetli, doktorlar kadar hayati önem taşıyor. Diyebilirsiniz abartma diye, fakat geçtiğimiz günlerde bankadan havacılığa, savunma sanayiden üretim tesislerine kadar kriz yaşandı. CrowdStrike krizinden eminim haberdar olmayanlar vardır ama kısaca açıklamam gerekirse; CrowdStrike, bir antivirüs yazılımı değil. Kernel tabanlı bir güvenlik yazılımıdır. Sadece virüslere karşı değil, bulut ve yapay zekayı kullanarak sıfırıncı gün açıkları ve anlık şüpheli hareketlere karşı da koruma sağlar. Bu yazılımda yapılan bir güncelleme sonrasında mavi ekran hatası alınmaya başlandı. Ve asıl tantana burada başladı.

Ne bankacılık sistemleri çalıştı,

Ne havalimanında yolcular uçaklara binebildi,

Ne de üretim bantlarında doğru düzgün işlemler yapılabildi..

Bu örnekleri arttırabiliriz daha da ama tıp kadar olmasa da artık teknoloji hayatımızın her alanında. Her alanında olduğu gibi mesela günlerdir yasaklı olan instagram'da bulut sunucularda çalışan yazılım geliştirmeler sonucu ortaya sosyal medya platformu sonuçta. İnsanlar günlerdir haykırıyor;

" İnstagramğğ açınğğğ " diye. (Haykırmakta haklılar bu arada, açsalar artık iyi olacak..)

Bu kadar kritik bir mesleği tercih etmeyin diyemez kimse. Dememeli. Fakat ülkemizde artık meslek tercihi yaparken hem tercihi yapan hem tercih için yönlendiren rehberlik hocaları hem de ailesi yanlış yönlendiriyor.

Öncelikle değerli gençler, kıymetli aileler ve özellikle çocukları yönlendiren rehberlikçiler meslek tercihi son sene yapılmaz.

Yapılmamalı. Özellikle burada rehberlik öğretmenlerine büyük görevler düşüyor ama görevlerini layıkıyla yapanlar harici dört dörtlük yönlendirildiğini düşünmüyorum öğrencilerin.

Ben kendimi bildiğimden bu yana kesinlikle mühendislik istediğim hemfikirdim. Teknolojiye merakım olduğu gibi 11 yaşında bilgisayarın anakartını yakacak kadar kurcalamaya başlamıştım bile. Önemli olan orada anakartı yakmam değil, nasıl çalıştığını merak edip sorgulamam..

Fakat geldiğimiz dönemde yani yeni yüzyılda, yeni nesilde asla sorgulama yok. Tek düşünceleri var; parası iyi olan meslek seçmek. Bir yandan onlara hak versemde bir yandan veremiyorum. Çünkü sevmediğin bir mesleği para için yapsanda taş çatlasa 5 yıl sonra o meslekten soğuyup, iş bulamayacak hale gelirsin?

Bu da haliyle okumuş, kalifiye olmayan binlerce mezunu ortaya çıkartıyor. Ortaya çıkmasında tek suçlu ne yazık ki devlet gibi görünsede sorun temelde bana göre aşağıdaki pasta grafiğinde yatıyor:

Suçu başkasına atmak her zaman kolay olur ama burada bölümlerin, mesleklerin kıymetsizleştirilmesinde en büyük sorun elbette Devlette başlıyor. 81 ilde bir sürü bir sürü açılan üniversiteler, yetiştirelemeyen akademik personeller derken..Bu döngü sonsuza kadar bozuk gideceği konusunda hepimiz hemfikir olmalıyız? Daha marmara, ege bölgesindeki üniversitelerde iyi bir eğitim verilemezken (Bknz: https://muhendislik.adiyaman.edu.tr/tr/bolumler/bilgisayar-muhendisligi-bolumu/kisiler/akademik ) Adıyamandaki bir üniversitede nasıl iyi mühendislik eğitimi verilebilir ki? Aklım almıyor..

Açın bakın akademisyenlerin yazdığı tezlere, yayınlara. Akademiyi tamamen ele almaya kalkarsak çok dallanacağı için Adıyaman gibi bir çok üniversitede durum böyle. O yüzden mesleklerin tekrar kıymete binmesini istiyorsak bu tarz bölümlerin kapatılması gerekiyor. Her yerde, her üniversitede bilgisayar mühendisliği olmamalı.

Olacaksa da tercih edilmemeli..

Yapay zekanın gelişimi, özellikle yazılım sektörü üzerinde büyük etkiler yaratacak. Eskiden sabahtan akşama kadar Stack Overflow'da hata çözmeye çalışırken, şimdi ChatGPT gibi araçlar sayesinde bu süreç hızla ve kolayca halledilebiliyor. Bu, yazılım geliştirme sürecinin nasıl değiştiğini gösteriyor. Yapay zeka, yazılım alanında ilk olarak tecrübesizlere olan ihtiyacı ortadan kaldıracak, ardından 2-3 yıl tecrübeye sahip yazılımcılara olan talebi azaltacak ve nihayetinde sadece yüksek tecrübeye sahip kişilere ihtiyaç kalacak. Bu son aşamayı görebilecek miyiz, bilinmez ama yapay zekanın yazılım sektörünü nasıl etkileyeceği açıkça görünüyor.

Yapay zekanın, yazılım gibi bilgiye dayalı meslekleri ilk olarak etkileyeceği kesin. Yazılım, genellikle herkesin kendi başına öğrenebileceği ve uygulayabileceği bir alan. Yani bir kişi, üniversite diploması olmadan da yazılım öğrenebilir ve önemli projeler geliştirebilir. Bununla birlikte, bilgisayar mühendisliği okumak yine de değerli, çünkü bu bölümler size bir temel sunar ve iş bulma şansınızı artırır. Ancak, yazılımın kendisi artık sadece bir beceri değil, mühendislik ve proje geliştirme gibi daha derin bilgi ve becerileri gerektiren bir alan haline geldi.

Yapay zekanın getirdiği değişim, sadece yazılım değil, pek çok bilgiye dayalı mesleği de etkileyecek. Örneğin, doktorluk ve avukatlık gibi meslekler de bu dönüşümden etkilenebilir. Yapay zeka, hastalık teşhisi ve hatta yüzyüze terapi gibi alanlarda da devrim yaratabilir. Ancak, garantili bir meslek kalmadığı için, üniversite eğitimi ve sektör deneyimiyle sürekli öğrenmeye açık olmak çok önemli.

Anlayacağınız yazılım veya bilgisayar mühendisliği gibi alanları seçerken sadece para kazanma amacı taşımak yerine, bu alanların sunduğu öğrenme ve gelişim fırsatlarını dikkate almak önemlidir. Üniversite eğitimi, sektöre yönelik beceriler kazandırmasa da, kişisel projeler geliştirmek ve sürekli öğrenmek, bu sektörde başarılı olmak için kritik faktörlerdir.

Bu faktörleri göz önüne alarak,

  • Üniversitenin ilk yıllarından itibaren boş durmadan çalışmaya başlayacaksanız,
  • İlk 30 bindeyseniz ve gerçekten kaliteli, teknoparkı güçlü bir üniversiteye yerleşebiliyorsanız,
  • Okumaktan, araştırmak keyif alıp bunu sürekli hale dönüştürecekseniz son derece doğru bir tercih olur sizler için.

Şunuda unutmayın bu sektörde yani bilgisayar mühendislerinin çalıştığı sektörde "alaylılarda" söz konusu. Rekabet, rakipler her geçen gün artsada gün sonunda kalifiye olanların kazandığı bir sektöre dönüşüyor.

SON DAKİKA HABERLERİ

Alper Tunga Akkuş Diğer Yazıları