Sepetçi TOKİ Konutları: Sosyal Konut mu, Yatırım Aracı mı?

Yaklaşık 3 yıl oluyor,

Sosyal konut projesi adı altında duyurulan Sepetçi TOKİ Konutları zorluklarla da olsa bitirildi ve teslimatlar yapıldı. Bu süreçte ev sahipleri çeşitli zorluklarla karşılaştı ama eninde sonunda devletimizin büyüklüğü sayesinde konutlar sahiplerine ulaştı.

(Yaptığımız bazı haberlere bu link vasıtasıyla ulaşabilirsiniz..)

Eskiden ata sporumuz greyder izlemekti. Şimdi ise (hemcinslerim için) sahibinden.com üzerinden araba ve ev fiyatlarına bakmak. Kendi dairem olmasına rağmen yatırım yapmak için sürekli piyasa araştırması yaparken, beni üzen bir konuyla karşılaştım ve bunu yazmadan geçemedim.

Ülkemizde enflasyon yüksek mi? Maalesef.

Kira fiyatları yüksek mi? Maalesef.

Kira fiyatlarını çözmeye çalışan bir hükümet var mı? Bir nebze de olsa yaptığı bu tarz konut projeleriyle evet.

Peki, devletin çözmeye çalıştığı kira problemine ket vuran vatandaşlar var mı?

Ne yazık ki, evet.

Sepetçi TOKİ Konutları, dar gelirli vatandaşlar için yapıldı. Ama şimdi bakıyoruz, bu evler sahibinden.com’da 15-20 bin TL’ye kiraya veriliyor!

Bu nasıl vicdansızlık?

İhtiyaç sahipleri için yapılan evler, nasıl olur da rant kapısı haline gelir?

Ve asıl beni üzen nedir derseniz, bu evleri alanlar şu an kredi ödemeleri 7-8 bin TL civarlarında. Daha yüksek kredi ödemesi yapan yok.

Yani vatandaş hem ev sahibi oluyor,

Hem kredisini kiracıya ödetiyor,

Hem de kredisini ödettiği yetmezmiş gibi birde kredisi kadar kar ediyor.

Burada Sayın Cumhurbaşkanı, Maliye bakanımız istediği kadar uğraşsın, bizim içimizdeki kendi fırsatçıları bitirmediğimiz takdirde bir şey olmaz. Oturmayacaksın, ihtiyacın yok; neden aldın?

Aldın, neden iki katı paraya kiraya veriyorsun?

TOKİ’nin amacı, evsizlere yuva, dar gelirliye sığınak sağlamaktı. Ama görüyoruz ki, bazı kişiler bu evleri yatırım aracı olarak kullanıyor. Bu durum sosyal adaleti yerle bir ediyor. TOKİ ve ilgili kurumlar, bu konutların gerçekten ihtiyaç sahiplerine ulaşıp ulaşmadığını nasıl denetlemiyor? Eğer denetimler yeterli olsaydı, bu evlerin yüksek bedellerle kiraya verilmesi mümkün olabilir miydi? Sepetçi TOKİ Konutları'nın amacı sosyal adalet sağlamak, dar gelirli ailelere uygun barınma imkanı sunmaktı. Ancak geldiğimiz noktada, bu evler rant kapısına dönüştü..

SON DAKİKA HABERLERİ

Alper Tunga Akkuş Diğer Yazıları