Dünyanın en büyük felaketi DEEPFAKE!!!

Merhaba Nokta Gazetesi Okuyucuları. Depremler, seller, haarp teknolojisi, uzaylılar derken şimdi sırada dünyanın en büyük felaketi DEEPFAKE felaketinden bahsetmek istiyorum sizlere . Derin sahtelik adı verilen yapay zekanın kullanıldığı kopyalama yöntemiyle, mevcut bir görüntü veya videoda yer alan bir kişinin, yapay sinir ağları kullanarak bir başka kişinin görüntüsü ile değiştirildiği bir medya türüdür. Sıklıkla, otomatik kodlayıcılar ve üretken çekişmeli ağlar kullanılarak yüzde yüz başarı sağlanmakta.

Sizlerin internet üzerindeki görüntü ve videolarınızı alıp istedikleri kişilere yapıştırıyorlar. Sesinizi alıp istedikleri konuşmaya uyarlayarak sahtekarlık yapıyorlar.

Bildiğiniz üzere en son Donald Trump'ın ulusal arenada polisler tarafından tutuklanırken görüntüleri ortaya çıktı . Bu görüntü tüm sosyal medya hesaplarında gündem oldu. Tüm dijital mecralarda infial yaratan bu görüntülerle algı yaratarak Donald Trump‘ ı itibarsızlaştırmaya çalıştılar. Bugün ise İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’da deepfake yöntemini kullanarak gitar çalan biri rolünde kendi fotoğrafını paylaştı.

Eğer internette çok fazla fotoğrafınız ve sesli videonuz varsa , fenomen, siyaset insanı / bürokrat veya iş insanı iseniz çok yakında sizlerde bu felaketle yüz yüze karşılaşabilirsiniz.

Deepfake yazılımı ile her an sizi kopyalayabilirler. Dijital Deformasyon İle sizleri tecavüzcü , hırsız veya katil damgasıyla suçlayabilir , boy boy fotoğraf ve videolarınızı dünyanın dört bir yanına servis edebilirler.

Diğer bir tehlike boyutu ise bu sahtekarlık yazılımını finans sektöründe de çok fazla kullanmaları. Bankacılık sisteminde ilerleyen zamanlarda bu tür vakalarla da çok fazla karşılaşacağız. Bu yazımı okuduktan sonra ben bile bu kadar çok sosyal medyada fotoğraf / video ve ses kayıtlarımın olduğundan dolayı bir an da pişmanlık duydum.

Umarım bir çoğumuzun başı bu yüzden belaya girmez.

Sevgi ile kalın .

SON DAKİKA HABERLERİ

Berkan Aslan Diğer Yazıları