Kocaeli sanayicisi küstü!

Bildiğiniz üzere Kocaeli Türkiye genelinde ağır sanayinin ve yan sanayinin en yoğun bulunduğu şehirlerden bir tanesi. Türkiye’de ihracat rekoru kıran bir çok sanayi kuruluşu Kocaeli sınırları içerisinde yer alıyor.

Kocaeli Körfezinde 37 limanı bulunan , otomotivden beyaz eşyaya , ilaç sanayisinden savunma sanayisine kadar bir çok alanda üretim yapan sanayicisi ile istihdama büyük ölçüde fayda sağlamaktadır.

Bulunduğu konum itibariyle İstanbul’un dışa açılan kapısı olduğumuz için lokasyon bakımından çok büyük öneme sahibiz.

Türkiye’nin kalbi olan İstanbul’un dışa açılan kapısı olma yolunda ilerleyen Kocaeli, ihracat konusunda hem sanayicilerin hem de yan sanayicilerin yoğun ilgisini çekmektedir.

Türkiye ekonomisi , ne kadar çok üretim yapıyorsa , o kadar çok iç piyasayı besliyor ve ihracatı arttırarak ülkemize döviz girdisi elde ediyor.

Sektörel bazda , ilimizde taşıt araçları ve yan sanayii , kimya ve petroyağ, makine üretimi , plastik , elektrikli makinalar, metal, kauçuk , demir çelik sektörü ağırlıklı olarak konumlanmıştır.

Kocaeli genelinde 3600 ‘ e yakın sanayi odasına kayıtlı şirket bulunmaktadır. Bu şirketlerin % 10’ u yabancı menşeili büyük sanayi kuruluşlarıdır.

Kocaeli , kişi başına düşen gayrisafi yurt içi hasılasında İstanbul’u geride bırakarak ilk sıraya yükselmiştir.

İzmit Körfezinde 37 liman ve iskele bulunmakta ve bu sayede Avrupa'da 13. sırada yerimizi almış bulunuyoruz.

Türkiye’deki toplam sanayi üretiminin %13’ü Kocaeli’den karşılanıyor.

Türkiye’nin en büyük 500 şirketi arasında Kocaeli’nden 83 tane firma bulunuyor.

Türkiye’de ki ihracaat payımız % 14.8 ile 37.7 milyar dolar. Yine Türkiye’de ki ithalat payımız ise %19.5 ile 71.2 milyar dolar.

Türkiye’de toplanan vergilerin % 10.1 ‘ i Kocaeli’den karşılanıyor.

14 adet organize sanayimiz bulunuyor. Türkiye’de ki araç üretiminin %40.7 ‘ si Kocaeli’de gerçekleşiyor.

Türkiye’de en çok vergi veren şehirler arasında İstanbul , Ankara ve İzmir’ den sonra 4. sırada yer alıyoruz.

Bütün bu istatistiklerin ardından durum itibariyle KOCAELİ BU KADAR ÖNEMLİ BİR CAZİBE MERKEZİYKEN , BİZLER SANAYİCİLERİMİZİ NEDEN GÖREMİYORUZ, NEDEN SESLERİ ÇIKMIYOR.

Sanayinin ve sanayicinin bu kadar yoğun olduğu bu şehirde neden sosyal kültürel ve ekonomik çalıştaylar , organizasyonlar göremiyoruz. Sanayi şehrinde neden bir sanayi fuarımız yok, neden mevcut olan fuarı yıktınız, neden sempozyumlar, çalıştaylar yapılmıyor ?

Kocaeli’de bu kadar sanayi kuruluşu ve yan sanayici varken , bu kadar şirketin , fabrikanın içinde yabancı çalışan sayısı azımsanamayacak boyuttayken neden yüzlerce hatta binlerce yabancı çalışan için Kocaeli’de sosyal ve kültürel etkinlikler düzenlenmiyor. Neden ilimizde yaşayan yabancılar için eğlence mekanlarına izin verilmiyor.

Özellikle otomotiv yan sanayinin kalbi Kocaeli’ de Güney Koreli , Rus , İtalyan , İngiliz , Amerikalı , ve orta doğulu binlerce çalışanı bünyesinde barındıran bu şehirde neden bilgi ve kültür alışverişinde bulunabilecekleri mekanlar açılmıyor ya da açılmasına izin verilmiyor ?

Neden Kocaeli’ de belli aralıklarla sanayi ve ticaret fuarları düzenlenmiyor ?

Kısacası bizler neden sanayicilerimizi Kocaeli’de göremiyoruz ?

Yoksa bu şehrin sanayicileri bu şehre küs mü ?

Kocaeli’de yatıp kalkıp sürekli siyaset konuşuyoruz. Neden sanayi ve ticaret üzerine konuşmuyoruz ?

Bu sorunun cevabını çok merak ediyorum.

Gözlemlediğim kadarıyla sanayiciler bu şehirde yaşamak bu şehirde para harcamak bu şehirde eğlenmek istemiyorlar.

Peki bu şehirde üretip bu şehirde para harcamayan sanayicileri kim veya kimler küstürdü ?

Bence bu sorunun cevabını, Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın Tahir Büyükakın, Kocaeli Sanayi Odası Başkanı Sayın

Ayhan Zeytinoğlu, Kocaeli Ticaret Odası Başkanı Sayın Necmi Bulut, Kocaeli Turizm İl Kültür Müdürü Sayın Fatih Taşdelen bir araya gelip cevaplamalılar.

Sanayiciler siyasetçilerle aynı çatı altında bulunmak istemiyorlar. Bildiğiniz gibi Kocaeli sanayi şehri değil siyaset şehri. Bu nedenle de sanayiciler yani fabrikaların ve şirketlerin genel müdürleri , yönetim kurulu başkanları Kocaeli’den uzaklaşıyorlar.

En basitinden bir örnek vermek gerekirse Kocaeli genelinde düzenlenen ve siyasilerin katıldığı bir çok ödül törenine Şirketin yönetim kurulu başkanları ve genel müdürleri , gelmeyerek personellerini gönderiyorlar.

Biri çıkıp sorularımıza cevap versin bu şehirde neden sanayi şirketlerinin yönetim kurulunu ve patronlarını göremiyoruz?

SON DAKİKA HABERLERİ

Berkan Aslan Diğer Yazıları