Sokak köpeklerinin katilleri!
Yıl 2024 elin adamı uzaya gidiyor biz hala olduğumuz yerde sayıyoruz. Acaba gündemimiz ne zaman düzelecek, ne zaman iç açıcı konulara yoğunlaşacağız. Ne zaman üretimle ilgili, teknolojiyle ilgili sevgi ve paylaşımla ilgili haberler yapacağız.
Avrupa'da sokakta hiç bir canlı eziyet görmezken, her evde bir sokak canlısı yaşarken, evin birer bireyi haline gelmişken, bizler sokaktaki canlıları öldürür, işkence eder olduk. Hatta bir tık ileri gidiyorum tecavüz eder olduk.
Beni bilen bilir, bilmeyende araştırırsa, hayvanları ne kadar çok sevdiğimi görecektir. Öyle böyle değil benim sevgim. Klavye çığırtkanları gibi değil benim sevgim, sözde popüler olmak için dikkat çekmek için sahneye çıkıp, yalandan konuşan, saçmalayan atıp tutanlardan değilimdir.
Benim sevgim çocukluğuma dayanır, ilkokulda sokaktaki hayvanları eve götürüp beslerdim, hasta olanları alıp iyileştirip tekrar sokağa bırakırdım. Evimizi pireler basmıştı bu yüzden, annem ve babama sorsanız ÇOK ÇEKTİK HALA ÇEKİYORUZ derler :)
Okuldan kaçıp güvercinlerin , köpeklerin peşinden giderdim. Sırf bu yüzden babamdan çok dayak yemişliğim , öğretmenlerimden azar işitmişliğim vardır.
2004 ve 2014 yıllarında TÜRKİYE'DE İLK KEZ DÜZENLENEN BİR PROJEYE İMZA ATMIŞLIĞIMDA VARDIR. Berkan ASLAN Sihirli Hayvanlar Dünyası Eğitim Seminerleri Projesi.
Bu proje kapsamında tüm sürüngen , kemirgen ve kanatlı hayvanları evcilleştirip çocuklara eğitim seminerleri verdim. Yaklaşık 7500 çocuğumuza hayvan sevgisini aşılayıp , hayvanlardan korkmamamız gerektiğini öğrettim.
Bu zaman zarfında sokak hayvanlarını koruma derneği ile yollarımız kesişti. KOHAYDER yani Kocaeli Doğa ve Hayvanları Koruma Derneği ile onlarca etkinlik yaptım.
Kahvaltı, yemek organizasyonları, trekking etkinlikleri, canlı yayınlar, bilet satışları vs vs . Gelirin tamamını sokaktaki canlara bağışladık.
Şimdi reklamları geçelim asıl konumuza gelelim. Halen evimde bir kedi bir de köpek besliyorum. Belli aralıklarla sokak köpekleri için beslemeler yapıyorum. Gelen yardımlara destek olmaya çalışıyorum.12 Ağustos 2021 yılında Yahya Kaptan'da 15 köpeğin saldırısına uğradım bir tanesi tarafından da ısırıldım. Buna rağmen bu canlılara kızamıyorum , sadece insanları uyararak dikkatli olmalarını sağlayabiliyorum.
Saldırı olayından sonra 2-3 gazete benin bu olayımı haber yaptı. Sokak hayvanlarını aşırı seven , hatta onlara tapanlar tarafından linçlendim. Birebir görüşmek isteyenler oldu, hatta sosyal medyamdaki ısırılma fotoğrafımı kaldırmamı söyleyenler de oldu. Tabii ki ben kaldırmadım.
Türkiye'de ve sanırım dünyada üç çeşit insan var. Bir tanesi aşırı derecede hayvanları seven ve kollayan, ikincisi hayvanlar tarafından saldırıya uğrayan ve tepki gösterenler, ve son olarak üçüncüsü ise tepkisiz kalanlar.
İşte bizim başımıza ne geldiyse 1. ve 2. grup yüzünden geldi. Neden mi ? İşte şu nedenden. Yolda yürürken, koşarken, bisiklete binerken, saldırıya uğrayanlar, doğal olarak canları yandığı için tepkilerini dile getirmek istediklerinden dolayı aşırı hayvan severler tarafından linç ediliyorlar. Aşırı hayvan severler de, canı yananlar tarafından saldırıya uğruyorlar.
Olaya müdahale etmeye çalışan devletin çalışanları yani belediyelerin veterinerlik hizmetleri her iki grubun arasında kaldıklarından dolayı maalesef ki korkularından sokaktaki canlılara müdahale edemiyorlar. Peki sadece suç ilk iki grubun mu hayır tabii ki. Belediyeler ciddi anlamda işlerini düzgün yapmış olsalardı, sokaktaki canlıları kısırlaştırıp aşı ve sağlık kontrollerini düzgün yapıp tekrar o canlıları aldıkları noktalara bıraksalardı. Türkiye'de bu kadar sokak köpeği üremeyecekti.
Aşırı hayvan severler de belediyelere, yetkililere bu kadar müdahale etmeseydi yine içinde bulunduğumuz bu noktaya gelmeyecektik. İstanbul'dan, Sakarya'dan Bursa'dan sokak köpeklerini toplayıp Kocaeli'ye ormanlık arazilere bırakılan köpekleri biliyoruz. Belediyelerin görevi bu değil, herkes kendi mıntıkasındaki sokak hayvanlarının bakım, kontrol ve beslemelerini yapmış olsa bugün burada ölümlerden bahsetmezdik.
Belediye Başkanları ve Valilerin aldığı karar doğrultusunda Sayın Cumhurbaşkanımızın da vermiş olduğu direktife istinaden hali hazırda sokaklarda dehşet saçan ve ölümle burun buruna gelmiş hayvanların itlaf edilmesi gündemde.
Köpek barınaklarının yetersizliği ve kalifiye personellerin istihdam edilememesi nedeniyle Türkiye'de sokak köpeklerinin bu önemli sorununu çözmemiz çok zor. Halkımızın bilinçsiz ve cahilce yaklaşımı yüzünden çok fazla problemle karşı karşıyayız.
PEKİ TÜRKİYE'DE SOKAK KÖPEKLERİNİN SORUNUNU NASIL ÇÖZECEĞİZ
1-) Sokak hayvanlarına çiğ et vermeyin.
2-) Sokak köpeklerini beslerken onlara su verirken, mama ve su kaplarını insanların çok yoğun oldukları yerlere koymayın.
3-) Sokak köpeklerine iyilik yapmak sadece onlara mama ve su vermek anlamına gelmiyor. Beslediğiniz her bir köpeği kısırlaştırın, kısırlaştırılmasını sağlayın.
4-) Köpek sürüleri içerisinde yer alan saldırgan yani ALFA KÖPEK olarak adlandırılan köpeklerin rehabilitasyon merkezlerine sevkini sağlayın. Unutmayın ki alfa köpekler saldırınca diğer tüm köpekler de harekete geçer. Bu nedenle çetenin başını rehabilite edersek sorun ortadan kalkar.
5-) Derneklerin yönetimine mümkünse doğru yönetici, o işe yatkın, empati kurabilen, uzlaşmacı ve insan ilişkileri düzgün biri getirilmeli.
6-) Belediyeler kadrolarına işin ehli, hayvan sevgisi yüksek, bilinçli kişileri almalı ki, sonraki süreçlerde bir sıkıntı yaşanmasın.
7-) Sokaktaki tüm canlılar için 7/24 hizmet veren ekipler oluşturulmalı.
8-) Belediye ekipleri sokaktan aldıkları canlıları , küpesini taktıktan sonra tekrar aynı noktaya bırakmalı.
9-) Köpek barınakları çok acil bir şekilde revize edilmeli. Büyük cinsler ile küçük cins ve yavruların farklı kafeslerde ve alanlarda barındırılmalı.
10-) Hasta köpeklerin barınaklarda daha sağlıklı daha hijyenik bir şekilde beslenmesi sağlanmalı.
11-) Saldıran köpek tespit edildikten sonra , bir an önce yakalanıp rehabilitasyon merkezlerine alınmalı.
12-) Seyyar araçlarla ihbar üzerine gidebilen özel ameliyat araçlarının yani hayvan ambulanslarının hizmet vermesi gerekmektedir.
13-) Özel ihbar hatlarına giden ekiplere sokak hayvanlarını koruma derneklerinden birer kişinin de eşlik etmesi sağlanmalıdır.