Türkiye'yi bekleyen büyük felaket kapımızda!

Bildiğiniz üzere, pandemi sonrasında 'HİÇ BİR ŞEY ESKİSİ GİBİ OLMAYACAK' cümlesi hafızalarımıza kazınmıştı. Dedikleri gibi oldu. Her şeyin fiyatı arttı, artmaya da devam ediyor. Fiyatlar cep yakıyor.

Üretimin artmasına karşın tüketimlerimizde arttı.

Pandemi döneminde bildiğiniz üzere Hükümet 0.69 banka konut kredisi açıklamış ve herkes deli gibi önüne ne çıktıysa kredi çekip konut sahibi olmuştu. Fakat aylar sonra bu kredi oranlarından eser kalmadı. Ve yine bildiğiniz üzere maliye ve hazine de bazı reformlar gerçekleşmiş banka mevduatı faiz oranları arttırılmıştı.

Bu nedenle de yastık altında , sağda solda parası olanlar nakitlerini bankaya faize yatırdılar. Birkaç ay sonra bir tık daha faiz oranları arttırılınca vatandaşlar altınlarını bozdu, evlerini tarlalarını sattı, bankadan kredi çekip mevduata yatırdı. Çünkü bugün itibariyle bankaların ortalama faiz oranları %49 oranında.

Hiç kimse Türkiye ' de yatırım yapmıyor, para harcamıyor bankaya mevduata faize yatırıyor. Hatta bazı duyumlarıma göre ÇOK NAMUSLU İŞ ADAMLARI çalışanlarının maaşlarını geciktirip faize yatırıyorlarmış.

Ülkemizde bu denli faiz yüksek olunca, ben olsam bende faize yatırır çatır çatır yerdim. Durum böyle olunca İNŞAAT FİRMALARI ALARM vermeye başladı.

İnşaat firmaları ellerindeki stoğu satamayınca bir an da neye uğradıklarını şaşırdılar. Öz sermayesi olanlar kendilerini bir şekilde kurtardılar fakat öz sermayesi olmayıp banka kredileri ile kendi kendini döndüren veya satılacak olan gayrimenkulden gelecek olan parayı bekleyen firmalar ise, orta vadede zarar edeceklerinden dolayı ya çok ucuza satıp zarar ettiler, ya da tefecilerin ellerine düştüler.

İNŞAAT SEKTÖRÜ ÇÖKÜYOR MU ??

Buradan sesleniyorum !!! Hükümetin bir an önce inşaat şirketlerine yönelik yeni bir reform hazırlamaları gerekmekte. Aksi taktirde satış yapamayan ve bunun içinde kredi kullanamayan vatandaşların , konut alabilmeleri için ; en düşük banka konut kredi oranlarını halkın hizmetine sunmaları gerekmektedir. Ayrıca inşaat şirketlerine uzun vadede kredi açılmalı ve ayakta durmaları sağlanmalıdır.

Bu sektörde onbinlerce gayrimenkul danışmanları var, her biri geçimini buradan sağlıyorlar. Bu nedenle de her biri bu sektöre bağlı gelişmelerden direk etkilenmekteler.

Türkiye'nin lokomotifi olan ve Türkiye'nin ayakta kalmasını sağlayan ana sektörlerden biri olan , İnşaatın bir an önce ayağa kaldırılması sağlanmalıdır.

Aksi taktirde bu çarkın dişlilerinde bazı aksamalar meydana gelecektir.

Belli bir süre sonra çark dönmeyecek ve ALARM VERMEYE BAŞLAYACAĞIZ. Bu sürecin en hızlı şekilde çözülmesi hepimizin istediğidir.

Daha çok üreten bir Türkiye , daha zengin , daha mutlu insanlar demektir.

SON DAKİKA HABERLERİ

Berkan Aslan Diğer Yazıları